torsdag 19 juli 2018

Så mycket ska du dricka i värmen!

Glädjande så är vår cyklist som kraschade i tisdags åter hemma. Självklart blåslagen och skador både här och där, men inget brutet. Positivt i det negativa.

Vad gäller vädret här i norr har jag nog aldrig varit med om något liknande under hela min livstid. Över 30 grader i skuggan varje dag och det har det varit ett bra tag nu. Jag väljer att bara se positivt på värmen, då jag vet att direkt det blir sämre är alla frustrerade över det. Det som är negativt med värmen och torkan är förstås alla bränder mm, vilket inte alls är skoj.

När det är så varmt är det också mycket viktigt att få i sig vätska. Det är helt klart lätt att få vätskebrist och börja må dåligt.

Hur mycket behöver då kroppen? Ja, det är förstås individuellt och beroende på om du är ute och hur mycket du rör på dag.

Jag gjorde ett lite ovetenskapligt test i tisdags där jag vägde mig på morgonen och även på kvällen. Jag noterade vad jag åt och drack under dagen och utifrån det kunde jag räkna ut hur mycket vätska jag skulle ha druckit för att ha samma vätskenivå på kvällen som på morgonen.

Vad gjorde jag då denna dag. Jo, jag cyklade till brors stuga och sedan hem. Senare på kvällen var jag med på Vännäs CK:s cykelträning. Totalt cyklade jag i 5 timmar och 20 minuter där mesta delen var med distansintensitet.

Jag var utomhus från ca 10.00 till 21.30, men den del jag inte cyklade höll jag mig i skuggan.

Hur mycket vätska drack jag då, och var det tillräckligt?

5 dl              Innan första cyklingen
15 dl            Under första cyklingen på ca 80 minuter
8 dl              Direkt efter första cyklingen
15 dl            Mellan första och andra cyklingen
15 dl            Under andra cyklingen på ca 90 minuter
5 dl              Innan tredje cyklingen
15 dl            Under tredje cyklingen på ca 150 minuter
15 dl            Efter tredje cyklingen
9,3 liter        Totalt

Jag drack alltså 9,3 liter ren vätska och sedan räknar jag in maten och att där finns det också vätska.

Trots all denna vätska vägde jag nästan 1 kg mindre på kvällen än på morgonen. Då hade jag alltså ätit ordentligt hela dagen och kompenserat för energiåtgången.

På morgonen efteråt när jag gick på toa kunde jag konstatera att kroppen hade för lite vätska.

Ja, det är otroligt vad mycket du ska dricka när det är riktigt varmt och du rör på dig.

I går rörde jag också lite på mig. Jag väntade tills klockan var nästan 19.30 på kvällen. Ändå var det fortfarande 30 grader varmt.

Det stod bara ett kort träningspass på programmet, så det blev 30 minuter lugn cykling innan jag körde tröskel i 22 minuter. 30 sekunder hårt och 30 sekunder lugnt tills det gått 30 minuter. För dagen valde jag ett annorlunda upplägg vilket innebar att jag inte bestämde mig för en exakt effekt utan jag körde bara på känsla. Vid varje hårdkörning ställde jag mig upp och drog upp tempot under ca 5 sekunder och satte mig sedan ned och matade hårt, men inte max. Sedan lugnt innan det var dags igen.

I efterhand visade det sig att benen nog var lite trötta då jag aldrig kom in i pulszon fem även om pulsen kontinuerligt blev högre under de 22 minuterna. Effekterna på de olika 30-sekunderna blev lite mer varierande än vanligt då jag körde på känsla och dessutom styr det ju en del om det är uppför eller utför. Det landade mellan 430 och 470 watt och med ett snitt på 451 watt och de lugnare delarna landade på 193 watt.

Lugn cykling på slutet och efter 80 minuter var det klart. Dusch och sedan såg vi på Midsommer som vi missat under tisdagen.

Ikväll rullar jag vidare och nu med lite sällskap.


2 kommentarer:

 1. Det verkar som om du svettas väldigt mycket. När man dricker så mycket får man tänka på aspekten att man spär ut kroppen. Det finns ett allvarligt tillstånd som heter vattenintox som innebära man spär ut kroppen så mycket att det kan vara livshotande. Nu tror jag väl att du drack balanserad dryck med salter etc och Love bara vatten.
  Som jämförelse kan jag säga att själv cyklade jag drygt 10 mil i värmen, drack ca 2,5 l och hade inte minskat ett hekto i vikt. Skulle jag druckit ca 10 l skulle jag rubbat kroppens balans och natt dåligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag svettas mkt. Sedan var det 33 grader o jag cyklade 5.5 timmar. 10 liter är cyklingen plus behov i övrigt under dagen. Ja, självklart var det inte bara vatten.

   Radera