lördag 16 november 2013

Tabata eller ej? Träning eller ej?

Träning eller ej det är frågan? Idag kände jag mig allmänt seg.

Kanske berodde känslan på det virus som spökar i kroppen och som nu spridit sig till Katten som är helt ur slag. För Melvins del är det dock värst som haft hosta i många veckor och varit ur slag stor del av tiden. Så även om jag blir sur av detta, är det inget att klaga på. Allt är ju relativt.

Efter att ha följt sonen till dagens ishockeyträning, handlat sonens lördagsgodis, ätit lunch, bakat och förberett degen till kvällens pizza, kokat tomatsås till pizzan, fixat en ansenlig mängd av min specialsmoothie att äta vid lämpliga tillfällen de närmsta dagarna, gjort en blåbärspaj och tittat en stund på tv var det dags för ett träningsavgörande. Träning eller ej?

Jag valde att se det så att min seghet framför allt beror på mycket träning de senaste dagarna och att förkylningssymptomen är små och jag väljer att tro att det inte blir värre med mer träning. När jag bestämt att det var så - blev det till att ta tjuren vid hornen.

Dagens träning skulle bli extremt kort då fokuset var tabataintervaller. För er som inte vet så kör man då allt man har i 20 sekunder, för att vila i 10 sekunder. Sedan är det bara att köra allt man har igen under 20 sekunder osv. Totalt genomförs 8 stycken maxinsatser på 20 sekunder.

Jag lovar att man blir trött, riktigt trött. Smärtan är rejäl i benen och andningen väldigt ansträngd. Så trots att intervallerna inklusive vilan bara är 4 minuter så känns det som långa minuter. Enligt många är detta en mycket effektiv träningsform, förutsatt att man går all-in.

I dag gick jag verkligen all-in på första två intervallerna, vilket gjorde att det blev verkligt tufft därefter. Sedan fick jag verkligen kämpa. Man kan säga att jag körde järnet alla åtta intervaller, men då jag gick lite väl tufft de första två, blev de följande åtta med lägre effekt än om jag kört en mer balanserad start.


Frågan är dock om jag genomförde tabatan? Kanske tränade jag inte alls?

Det var nämligen så att jag körde 12 minuters uppvärmning för att därefter stiga av cykeln och stretcha ljumskarna under två minuter. Det gjorde jag utifrån att som jag beskrivit tidigare ofta får problem med ljumskarna när jag under försäsong kör riktigt hårt. Stretching brukar vara riktigt bra för att förebygga dessa problem.

Vid vilan stängde jag av klockan. Efter att ha hoppat upp på cykeln igen, körde jag två minuter till innan det var dags för pinan. Tror ni att jag kom ihåg att sätta igång klockan? Tror inte det. Har man överhuvudtaget tränat om det inte finns registrerat? Tveksamt.

Hur som helst. Om det räknas som träning, trots avsaknad av träningsfil så skulle man kunna sammanfatta det med att jag var bra på att ta i idag. Däremot kunde trycket i benen varit bättre.

Efter 4 minuters lidande, trampade jag i moderat tempo och försökte återkomma till verkligheten. När jag trampat två minuter tittade jag hur mycket pulsen gått ned. Då insåg jag att klockan inte var på. Då hade jag bara tre minuter kvar av dagens runda.

Med tanke på att klockan inte var på är det enda jag kan säga kring tabatan att jag i slutet av sista intervallen hade 96% av maxpuls, att jag var riktigt trött och att det värkte i benen. Jag vet pulsen eftersom jag tittade på klockan alldeles i slutet, men jag var nog för omtöcknad för att se att klockan inte registrerade något, utan bara visade aktuell puls.

Ja, ja. Om jag nu tränade var det en okej träning.

Efter träning - blåbärspaj och kaffe. Samtidigt tittar jag på V75.

När jag satte mig framför tv:n och första loppet börjat insåg jag att det inte bara var pulsklockan jag hade svårt att trycka igång idag. Det visade sig nämligen att jag inte tryckt på okej på datorn när jag skulle spela. Med andra ord hade jag inget spel.

Det blev då till att hoppas på att min tänkta rad skulle "falla". Det blev nervöst då mina spikar ledde till alldeles före mållinjen, men båda föll. Det är sällan man blir glad när de hästar man trott på förlorar, men så var det idag.

Om någon timme ska jag göra klart pizzan för kvällen med eget bröd, egen tomatsås, färska champinjoner, färska tomater, lök, oxfilé och bea. Brukar inte bli särskilt dåligt.

4 kommentarer:

  1. Tabata! Ujujuj! De är inte att leka med, jag vågar inte köra dem längre. Skaderisk för min gamla kropp, vilket jag fick erfara den vinter jag hade med dem på repetoaren! Du vet om att det finns massor med tabata appar som du kan installera i mobilen, jag hade en själv. Den höll rätt på 20sek resp 10sek! Räknade ner och gav signal så man behövde inte se bara höra vilket underlättade som du själv skrev man har rätt begränsad syn när man kör så pass hårt!
    Gott käk låter det som!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är tärande på kroppen. Kör de därför inte allt för ofta. Provade första att ta tiden själv, men insåg att en app var en förutsättning då fokuset under själva tabatan är låg. Maten var riktigt great.

      Radera
  2. Tur ingen har lunginflammation iaf! Då kan man tala om ur fas - läääänge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen. Inget vi avundas dig. Riktigt jobbigt.

      Radera