tisdag 12 maj 2015

Uppgiven, trött och frustrerad

Det har inte blivit många inlägg de senaste tre veckorna. Det beror på att jag inte varken haft tid, kraft, ork eller intresse. Det är inte kul att skriva när det inte finns roliga saker att skriva om. Men nu gör jag ett undantag.

Jag har genomfört 5 träningspass på 22 dagar. Vid fyra av tillfällena har det redan vid själva träningen känts dåligt och träningen har blivit utan kvalité, och efteråt har jag varit tvungen att vila ett flertal dagar då kroppen inte känts bra. Vid ett tillfälle kändes kroppen okej vid själva träningen, men då jag försökte att träna även dagen efteråt så var det åter kört.

Jag har alltså något skit i kroppen som ställer till det, och inte verkar det vilja gå över. Jag har provat att vila, ända upp till en vecka, men utan att jag kommer ur detta ekorrhjul.

Varje dag är grundpulsen hög och kroppen kraftlös. Vissa dagar är det huvudvärk, rossel i bröstet eller halsont.

Jag är övertygad om att detta i grunden är en förkylningsinfektion av något slag. Sedan är det nog många aspekter som gör att den vägrar släppa taget.

Att arbetet just nu är extra pressat och att arbetsveckorna ligger på upp emot 60 timmar tär på både kropp och psyke. Sedan innebär det att mycket annat som borde fixas får stå tillbaka.

Så mycket arbete och annat som behöver göras innebär att de få gånger jag ändå känt att jag kan träna har jag försökt att stressa in träningen. Det är aldrig bra.

Efter all oro för Tova de senaste åren och att hon slutligen lämnade oss efter två månaders intensiv kamp för livet påverkar självklart också. Mer än vad jag många gånger vill tro. Det är tufft och när saknaden och sorgen sköljer över mig är det svårt att stå emot. Sedan arbetar både Katten och Melvin med samma sak, så självklart påverkar även det. Vi är alla tre trötta, ledsna och i perioder uppgivna.
Skulle vilja skrika ut min frustration, uppgivenhet, ilska och sorg. Men tyvärr hjälper det föga.

Sedan Tova dog är det förstås så att jag är mer känslig än vanligt för mycket arbete, stress, när saker inte går bra, osämja och andra negativa inslag. Jag har svårt att acceptera det, då jag i vanliga fall nästan klarat "vad som helst". Så är det inte nu. Jag är mer känslig, mottaglig och orkar mindre. Visst, det blir nog bättre. Men så är det nu, och det ger mig svårigheter, främst i mitt inre.

I detta sammanhang är ju egentligen cyklingen inte särskilt viktig. Men cykling ger mig glädje och styrka. En styrka att orka med. Att inte kunna träna, och att få revidera sina mål leder till motsatsen.

Viktigast är att jag och familjen får må så bra det går fysiskt och mentalt. Men jag skulle också önska att den fina träning jag fått under vintern inte ska vara till "ingen nytta" nu när säsongen närmar sig.

Jag har haft höga mål för den här säsongen. Redan har jag fått stryka flera tävlingar utifrån att jag inte kunnat träna här på slutet. Håller det i sig mycket längre är det bara att inse att ambitionsnivån får sänkas rejält och att allt vad som heter tävling får strykas. Då blir det att inrikta sig på några motionslopp sent i sommar, om ens det.

Jag har inte gett upp helt, men nu är det nära.

8 kommentarer:

  1. Va trist Tomas!
    Men du gå till läkaren nuu... Har det gått så här lång tid och du inte är frisk
    så borde du nästa gå till farbror doktorn å kolla upp dig. Låter verkligen som
    du har något i kroppen. Mallis är på så sätt farlig, hemresan nedtränad kan allt hända tyvärr...
    Jag åkte ju själv dit på hemresan förra våren men tack o lov en kort förkylning bara.
    Det du beskriver låter mer allvarligt så om jag vore dig skulle jag genast kolla upp mina
    värden. Ja sen kan det ju inte vara bra i längden att jobba 60 timmar i veckan???
    Shit va mycket!
    Sorgen ni bär på är svår för oss utomstående att förstå.
    Men som sagt Tomas kolla upp dina värden för det låter inte bra att vara så
    risig så länge...
    Lycka till!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, självklart kan det vara så att man är extra mottaglig då man är nedtränad. Sedan kan det självklart bero på många olika aspekter, eller så är det så enkelt att jag har ett "vanligt virus". Tack Mazze.

      Radera
    2. Tack för att du skriver..om din sorg o saknad.
      Börjat följa din blogg Mycket intressant att läsa om cykling som har blivit mitt nya intresse
      MVH Christer Sundberg

      Radera
    3. Tack Christer.
      Roligt att både kunna beröra och inspirera. Jag hoppas kunna bidra till fortsatt intresse och engagemang.

      Radera
  2. Hej Tomas.
    Frustrerande att läsa. Man ska inte skriva människor på näsan, men det jag läser ihop med hur du mår är verkar ganska självklart. Ni lever med sorg, stress och press. Dina symptom är med största sannolikhet orsakade av detta. Kroppen och psyket har en gräns, och de är intimt förknippade. Har själv bränt ut mig en gång och kroppen svarar inte på någonting. Du måste nog försöka skala av saker som inte är viktiga just nu. Om du fortsätter köra hårt och försöker träna än mer är risken att du knäcker kroppen för en längre tid framöver. En KBT-terapeut skulle hissa röd flagg om denne läste ditt inlägg.
    Lycka till och kämpa på. Träningen finns kvar den dan det är läge igen.
    /Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Mats. Självklart har jag funderat kring detta och du kan ha helt rätt, att det bottnar i den totala press som finns. Att det är en svår situation är i alla fall helt klart även om det inte skulle vara orsaken till måendet, och jag måste självklart hela tiden ha det i tanken.

      Jag hoppas fortfarande dock, att det ska gå att träna på längre fram. Jag gör som du säger just nu och tränar i stort sett inte alls. Kör egentligen bara de pass som är med den Vätternrundagrupp som jag håller i.

      Tack!

      Radera
  3. Lyssna på kroppen, jag hade också nått skit hela (nästan) vintern, kollade allt men inget hittades (det var inte överträning). Nu har det gått över, men underträning kom på köpet :-(, ja och övervikt givetvis.
    Jobbade själv ca 120h veckan före mallis, och nu ska jag jobba 85h denna vecka jag kommer hem(vad jag vet, vi har ganska kris på jobbet just nu), men det ska nog gå bra, vad gör man inte för lands freden :-)

    Krya på dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska jag göra Stefan, och hoppas det ger med sig innan jag blir allt för tung och otränad.

      Det är riktigt bra med arbeten där man ofta kan åka utomlands, tyvärr innebär de ofta att man får jobba igen allt före och efter vilket inte är optimalt. 120 timmar lät verkligen helt extremt.

      Radera