onsdag 11 november 2015

Träningsblock 1 - En sammanfattning

Då är snart första blocket om sex veckor avslutat. Tanken är att det endast kvarstår ett kort pass på lördag och ett längre distanspass på söndag. Båda passen är tänkta att genomföras på Gran Canaria. Hela nästa vecka tillbringar jag på Gran Canaria och då fylls förhoppningsvis veckan av mycket distanscykling och många höjdmeter.

Hur har det då gått med min träning i block 1? Ja, överlag mycket bra.

Om det blir som jag tänkt får jag nog ihop totalt 6 timmar på lördag och söndag och dessa räknas som distans. Räknar jag in dessa ser det ut så här.

Totalt har jag genomfört 40 träningspass och då trampat på i 62 timmar. Det ger ett snitt på drygt 10 timmars träning per vecka. Som minst 6 timmar och som mest 14 timmar.

Fördelningen av träningspassen ser ut så här;
4x4 min intervaller              17 st
1x16 min intervaller              5 st
8x2 min styrkeintervaller       2 st
MAF-pass                            3 st
Distanspass inne                   1 st
Distanspass ute                    11 st
Återhämtning                        1 st

I snitt har det blivit nästan 7 träningspass per vecka. Som mest 10 pass och som minst 4 pass.

Totalt har det blivit 24 rena intervallpass, vilket innebär i snitt 4 pass per vecka. Som minst har det varit ett intervallpass och som mest 6 intervallpass.

Som minst har jag tränat 4 dagar under en vecka och som mest 6 dagar.

Det har blivit ca 720 km utecykling, främst på MTB:n. Då är inte cyklingen på lördag och söndag inräknad vilka avslutar v.6 och därmed block 1.

Totalt blir det ca 15 procent av nettotiden som ägnats åt intervalliknande träning vilket är klart mer än motsvarande tid i fjol.

Jag har legat i pulszon fem under ca 4 timmar eller närmare 7% av träningstiden. Det är jag helt klart nöjd med och det ligger enligt min målsättning.

Trots att jag kört så mycket intervaller och dessutom fått ihop mycket träningsid under denna period har jag känt mig förvånansvärt fräsch och pigg. Jag hoppas det inte beror på att jag kört för lugnt, utan i stället att jag avvägt min träning bra och att satsningen på mer hårt och mer lugnt är melodin. Ja, detta får vi se framöver.

Fördelningen i de olika pulszonerna
Pulszon 1 - 2%
Pulszon 2 - 25%
Pulszon 3 - 49%
Pulszon 4 - 16%
Pulszon 5 - 7%

Det ligger ungefär som jag planerat.

Planen var från början att i block 1 ha fokus på pulsen och låta den styra träningen och först senare i processen ha watt som utgångspunkt. Självklart hade jag dock tanken att ha wattmätaren och wattalen som en bra återkoppling kring hur formen utvecklats mm. Det har nu inte varit möjligt då min Stages havererade och sedan lämnades in för reparation. Jag har alltså trampat på trainern i drygt tre veckor utan att veta om jag trycker "tillräckliga" watt eller om utvecklingen går åt rätt håll. Hittills har jag dock legat lugn i ovetskapen och tänker att det ännu finns gott om tid om det skulle visa sig att det inte går åt rätt håll.

Min Stages Power gick inte att laga och jag har idag fått en ny, så förhoppningsvis blir det från nu och framåt också möjligt att följa träningen via relevanta wattsiffror.

Nu blir det vila från träningen. Det ligger enligt plan, men jag hade varit tvungen att vila hur som helst. Är tyvärr förkyld och under kvällen har det blivit sämre. Jag hoppas att lite vila och några dagar ska få detta att försvinna. Det vore riktigt tråkigt att inte kunna cykla på Gran Canaria.

På lördag morgon bär det av till Gran Canaria, och om jag hinner bli frisk och kry finns det 8 cykeldagar som väntar. Om jag då får till träningen som jag önskar blir det en riktigt lugn vecka när jag kommer hem igen. Sedan får jag se var jag står och om några justeringar i träningen ska genomföras eller om de då fyra sista veckorna i block 2 ska se likartat ut som det första blocket för säsongen.

8 kommentarer:

  1. Som du själv konstaterat bra tränat riktigt bra Tomas!
    Synd med förkylningen så nära GC men vad göra?
    Man rår som bekant inte över dessa f-benade baciller.
    Såg dessutom på Instagram att för 2 dagar sedan har Andreas brutit något revben(hans egna ord). Ramlat i en trappa.Ingen aning hur allvarligt det är men han hade väl hört av sig om det
    varit ute med GC. Som sagt tur ni har en läkare med er ;-)
    Njut å träna hårt nu! Om det går vill säga.
    Bekanta till oss anlände i lördags till GC de hade 28 grader å kanonväder!!!
    Inte alls avis nähää då! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.

      JA, det är lite surt. Men som du säger - det är som det är. Ja, Andreas har kraschat och har rejält ont. Ska dock prova att cykla ändå. Däremot vet vi inte av någon fler cyklist som ska åka med oss.

      Ja, målet är att både njuta och träna hårt. Hoppas det lyckas.


      Oj. Det var varmt. Räcker med 25 grader.... Vad bra att du är nöjd med att vara hemma....

      Radera
  2. Aj då kraschat säger du alltså ingen trappa då. Otur att det skulle ske så nära er resa.
    Ok ingen läkare, då hade nog Freddan fel det var han som sa att läkaren skulle med.
    Men ni klarar er säkert, kan bli jobbigt för Andreas med revbensbrottet...
    Ja jag är såå nöjd med att vara här hemma jag, drar bara upp värmen i garaget lite tänder alla lampor å vips så är även jag på GC! ;-)
    Kör hårt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, Erik ska med i januari, ej nu vad jag vet.
      /Hälsn Fredrik

      Radera
  3. Bra volym Tomas! Huvuddelen av träningen är ju i zon3. Hade du inte tänkt att polarisera din träning mera?
    /Hälsn Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zonerna är ett ganska trubbigt instrument för att se polariseringen. Det som var mitt mål var att ligga på ca 70-73%% av maxpuls när jag ligger på lugn belastning. Det har jag lyckats mycket bra med. Dock hamnar det på lägsta delen i pulszon 3. Tidigare år låg jag väldigt mycket i låg pulszon 4 och detta har jag minskat. Jag har också ökat tiden markant i pulszon2 och pulszon fem. Att få störrre andel i pulszon fem har jag inte mäktat med, då det varit så mycket träning. Det är ändå en ökning med ca 300% i jämförelse med samma tid jämfört med i fjol. Vid intervallpassen satsar jag på pulszon 5 i själva intervallerna och all annan cykling under passet är lugn .Däremot hamnar en hel del tid även här i pulszon 4 och 3 när pulsen går ner efter intervaller och sedan ska upp i intervaller. Hittills ligger träningen helt enligt plan. Däremot vet jag inte än om planen ger ett bra utfall. Det är nästa utmaning.

      Radera
    2. Dvs. När man brukar prata om tre zoner och att det mesta ska ligga i den lägsta brukar gränsen gå vid max 70%, plus minus några procent. Jag ser att ungefär 75% av träningstiden har hamnat här. Intensitetsmässigt gissar jag att ännu större andel hamnat här, men då min effektmätare varit trasig är det svårt att uttala sig kring denna del.

      Radera
  4. Blir spännande att höra hur det gått för dig med ev effektökning.
    /FR

    SvaraRadera