måndag 29 augusti 2016

Sverigecupen - Linjeloppet i Svanesund: Många felval och lite spetskvalité sökes

Igår var det så dags för sista deltävlingen för säsongen. Sverigecupen i linje, i Svanesund.

Loppet var ett av de kortare. Vi cyklade fyra varv på en 18 km lång bana som var ganska så kuperad.

Jag försökte vara offensiv, men hade varken en lyckad taktik, eller det där lilla extra. Dock var jag långt fram under hela loppet och i den långa stigningen låg jag varje varv bland de främsta. I fjol var jag på vippen att bli avhängd vid två av varven. Det är alltså så att kapaciteten är klart högre i år, och de senaste loppen har jag tagit för mig mycket mer. Sedan saknas det en del för de riktigt goda placeringarna i linjeloppen.

Jag ska i detalj längre fram analysera vad som saknas och behöver förbättras till nästa år. Jag kan dock redan nu säga att jag skulle behöva utveckla det taktiska och vissa spetskompetenser. Sedan behöver jag våga gå all-in när jag gör mina utbrytningsförsök och inte köra så mycket "safe".

Hur som helst kom några cyklister loss tidigt under varv ett när ingen brydde sig. Trodde inte det skulle hålla, men några höll hela vägen.

Sedan i slutet av varv ett efter den branta stigningen var vi några som nästan var loss. En cyklist rullade så i från oss övriga, men utan att gå så hårt. Så fick han en lucka, och allt stannade av. Jag kunde ha gått med där, då jag var pigg. Mitt första taktiska misstag.

Under varv två och tre försökte jag och andra en del utan att någon lyckades. Jag tänkte då vara smart och när jag låg som tredje cyklist släppte jag i väg cyklist ett och två. Jag ville de skulle få lucka och sedan skulle jag brygga upp till dessa. Jag ville avvakta tills luckan blev tillräckligt stor. Det tog dock tid och när jag skulle brygga upp insåg jag att vi var nära långbacken. Helt plötsligt var det moment 22. Skulle jag brygga upp och sedan ha en brant backe, skulle jag nog stanna i backen. Om jag inte bryggade upp fanns risken att jag ändå inte skulle hänga med i långbacken.

Jag valde att inte brygga. 

Tredje gången i långbacken gick jag in först i backen. Tog lite för mycket kraft. Avvaktade därför lite i början av stigningen. När det så blev full fart var jag först instängd. När jag kom loss låg jag just bakom de som gick loss. Så släppte cyklisten framför, och jag hoppades att andra runt omkring mig skulle täppa luckan. Ingen gjorde något och när jag insåg problemet var det försent .Jag mäktade inte att täppa luckan själv och avvaktade.

Så var det ytterligare några som var loss. Här har vi mitt andra och tredje taktiska misslyckande. Först bryggningen som inte blev något och sedan positionen i backen. 

Sedan skulle jag kanske kunnat lösa detta ändå med ännu lite mer kapacitet, men den fanns tyvärr inte.

Jag försökte sedan lite under sista varvet för att komma loss ur huvudklungan, men jag vågar inte riktigt gå all-in och saknar också en del kapacitet.

Det blev spurt i huvudklungan, och då blev jag som vanligt försiktig. Rullar in som 12:a vilket är okej, men inte så bra. Jag lär mig dock mycket för varje linjelopp som går och jag hoppas skörda frukterna nästa år.

Efter avslutat lopp och en del snack med de andra cyklisterna var så säsongen över. Nu var det bara hemresan kvar. 104 mil senare landade jag i hemmet vid halv två på natten. Bilkörningen var lite jobbigare än cyklingen.

Nu ska jag smälta mina intryck och tankar kring säsongen och återkomma med en reflektion. Det är bättre att avvakta lite då jag i grunden tror jag är ganska nöjd, men sista helgen blev ingen höjdare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar