fredag 3 maj 2013

Inköp!

Ny cykel beställd!! Efter den tråkiga skadan på "Svarta faran" har jag nu tvingats beställa en ny cykel. Jag funderade först på att bara köpa en ram, men vid en helhetsbedömning har jag kommit fram till att det långsiktigt inte är det bästa alternativet.

Jag gillar verkligen Canyon och tycker också att man får mycket för pengarna, så självklart blev det en Canyon även denna gång. "Svarta faran" är en Ultimate CF SLX med Dura Ace komponenter.

Jag ville fortsätta med Shimanokomponenter, och självklart med Dura Ace. Det visade sig dock inte vara så lätt. Shimano har precis släppt sin nya version av Dura Ace med 11 delad kasett mm, och den passar inte med de flesta hjul på marknaden.

Det innebär att att om jag valt att fortsätta med Dura Ace, så hade de hjulpar jag i dag har inte gått att använda på cykeln, bland annat mitt splitternya hjulpar - Go Vest Tyr 55. Det kändes drygt.

Jag funderade fram och tillbaka, men bestämde mig snart för att det inte var värt kraften, arbetet  och pengarna med att försöka sälja de hjul jag har i dag, köpa en ny cykel med Dura Ace och därefter komplettera med fler hjulpar till denna.

Alternativet var då att gå ned en nivå på komponenterna till Ultegra då denna version fortfarande har 10 delad kassett och passar med mina hjul som jag redan har. Det känns ju inte helt optimalt att köpa en cykel med billigare komponenter, men jag har intalat mig att skillnaden inte är så stor.

Ja, jag vet att komponenterna är tyngre, men det är inget att göra åt. Jag får försöka kompensera det med lägre egen vikt och lite andra smågrejer. Exempelvis är flaskhållarna jag beställt till min nya cykel lättare än de som sitter på "svarta faran". Ja, jag vet också att det inte är särkilt "stylish" med Ultegra - "man ska ju ha Dura Ace" - men det får jag ta. Praktiskt spelar nog varken den marginella viktökningen eller bristen på "stylish" någon roll - men kanske mentalt?! Men nu är valet gjort.

Jag funderade också på om jag skulle fortsätta med en likadan ram som tidigare eller byta. Det blev det senare. Jag har nu beställt en Aeroad. Lite mer Aero, lite mindre luftmotstånd, lite bättre vid utbrytningar, lite tyngre, lite mindre styv och lite snyggare. Jag inbillar mig att den ska passa min åkstil och de events jag deltar på - bättre. Men det är mest en gissning, framtiden lär utvisa om det var sant eller ej. Självklart är det en chansning utifrån typ av ram.

En ny typ av ram innebär också en osäkerhetsfaktor när det gäller sittställning. Ny ram - ny sittställning. Vi vet ju att sittställning är en av de viktigare komponenterna - så det är bara hoppas att den nya sittställningen passar mig ännu bättre.

En rolig detalj är att det sitter DI2 växlar på cykeln - alltså elektroniska växlar.

Min nya cykel blir alltså en Canyon Aeroad CF 7.0 DI2.



Våra lagkläder i Vännäs CK går i Svart, Rött och Vitt - då ska självklart cykeln ha samma färger.



 
Många tusen fattigare, förhoppningsvis ännu rikare på fantastiska upplevelser.

Nu hoppas jag att min nya Aeroad hinner dyka upp innan "Svarta faran" gått av på mitten.

2 kommentarer:

  1. Sjukt fin cykel. Aero är ju det nya svarta och faktiskt oftast viktigare än vikt.

    SvaraRadera
  2. Om du ändå kör Di2 finns ju knappast ngn anledning till Dura Ace-gruppen. Javisst om man är girig över vad det står på dom och den marginella viktskillnaden, kör Ultegra Di2 själv och dom är klanderfria minst sagt, gratulerar till ett bra val helt enkelt. Hoppas bara att du får cykeln snart nog.

    SvaraRadera