tisdag 3 september 2013

Mörkt och ensamt

Det är nog bara att inse att säsongen snart är slut. Ett tydligt tecken var dagens träning med Vännäs CK.

För det första var vädret i sig fint, men nu är det inte längre varmt på kvällarna. Nu krävs armvärmare, benvärmare och vindväst.

För det andra blir det mörkt allt snabbare på kvällarna. I dagsläget går det att cykla ungefär till 20.00. Mot slutet av rundan började det bli mörkt. Inom några veckor är det mörkt redan vid 19 vilket innebär att det inte längre går att cykla efter jobbet. 





För det tredje verkar de flesta cyklister nu gått i ide. Det fick jag känna på ikväll. Hur jag än sökte hittade jag ingen annan cyklist. Det är första gången det händer i år. Kanske är det snart dags för att avsluta tisdagsträningarna för säsongen. Vi provar köra en vecka till, så får vi se sedan.

Här var jag alltså i ensamheten. Vad gör man då? Åker hem och lägger sig i soffan, kör ett kortare pass eller kör samma runda som det var tänkt vi skulle avverka i kväll? Efter ett kort övervägande valde jag alternativ tre som innebar att det var Brännlandsrundan som gällde.


Initialt tänkte jag bara rulla runt i makligt tempo. Men det gick bara någon kilometer så kände jag något det var länge sedan jag känt på ett träningspass där jag kört själv - snabba och starka ben. Det gjorde att jag ställde om och bestämde mig för att lägga mig på Sweet-spot hela rundan runt. Jag körde alltså på i ett bra tempo, men med en insats som ligger just under tröskel och där inte mycket mjölksyra skapas. Jag låg inte heller nere i bocken för att få upp farten.

Det är roligt när det känns så här. Stark och snabb både i backar och i slätdraget. Att kunna ha hög fart med kontrollerad intensitet där det finns mycket sparat. Jag ställde mig upp i några kortare backar och tryckte på och benen svarade direkt. Tyvärr är det inte ofta det känns så här pass bra, men det gäller att ta vara på de få tillfällen det händer.


Totalt blev det ca 45 km med en snittfart på ca 34 km/h vilket är högt för att vara denna runda och när inte intensiteten är högre än drygt 80% av maxpuls. Ja, jag vet att det bara är ca 250 höjdmeter och därmed en riktigt flack runda, men känslan är det viktiga och det kändes bra.

Det var riktigt ensamt i dag och självklart hade det varit roligt med några kamrater, men det uppvägdes av kvalitén på träningen.

2 kommentarer:

  1. Nästa tisdag har jag planer på att hänga med.
    Långtur i helgen?

    SvaraRadera
  2. Det låter bra, då blir vi minst två.

    Självklart en långtur i helgen.

    SvaraRadera