lördag 20 juni 2015

Tempo, med målet att slippa smärta

Ja, så blev det lite träning.

Jag tog ut min tempohoj för att vänja kroppen vid sittställning mm. Med nuvarande sittställning är det endast det andra passet och som jag skrev häromdagen har jag bara ett fåtal träningpass - ever.

Idag blev det ingen hårdkörning utan en jämn distansintensiv cykling. Jag bestämde mig för en tur till Gräsmyr och tillbaka. 

Huvudmålsättningen var att nöta på i sittställningen och försöka hålla den hela vägen. Sträckan blir drygt 45 km, men trots att det blev ganska långt så fungerade det riktigt hyfsat. Visst känns det i nacke och armar, men det fungerar.

Troligen är det nog så att jag sitter lite för högt och bekvämt!? Ja, så kan det vara, men nu börjar jag så här. Sedan får jag allt eftersom se till att få en ännu aggressivare ställning.

När wattmätaren anländer blir det också lättare att se hur mycket tryck jag får ner i pedalerna med denna sittställning och jämföra det med hur det ser ut på racern.

I dag blev det alltså drygt 4,5 mil, 300 höjdmeter och en snittfart 37,5 km/h (lite snabbare om vi räknar bort sträckan genom Vännäs). Intensiteten var inte så hög då snittpulsen landade på 76%. 

Tempo är för övrigt riktigt skoj. Att köra fort och svischa fram är en härlig känsla. Sedan har jag redan nu förstått att det också är en disciplin som gör ont. Ska man pressa ur det sista - gör det väldigt ont. Då tänker jag på benen och inte sittställningen....

Idag var det dock mest en trevlig runda i riktigt fint väder.
Efter avslutad runda fick jag Katten att filma några gånger då jag cyklade förbi på storvägen. Tänkte att jag måste se hur illa sittställningen ser ut och hur lite aero den är. Efter att ha tittat på de inspelade filmerna kan jag sammanfatta det med att det finns nog en del att göra kring sittställning, men det ser inte så illa ut att alla kommer att skratta bara de ser mig... Ja det får duga för stunden.
För övrigt var det kanonväder i dag, men det ska nog snart ordna upp sig.

Om du utifrån de otydliga bilderna som jag klippt från filmen Katten gjort, ser något tydligt och enkelt jag kan ändra vad gäller sittställning - Lämna gärna en kommentar.

3 kommentarer:

  1. Två kommentarer Tomas!
    Den första vet jag inte om du kan uppfylla mer än du redan har. Så tätt ihop med
    armarna/padsen som det bara går. Jag har monterat mina så tätt det går och det gjorde ont innan jag vande mig!
    Det andra, ner med hjälmspetsen i ryggen spetsen upp=drag tappar fart!
    Det skaa göra ont i nacken då sitter du med spetsen i ryggen :-)
    Jag tror att du har som jag att du kan justera vinkeln på det som sitter på insidan av tempohjälmen kolla! Jag har justerat så jag spetsen tar i ryggen innan jag bryter nacken av mig. Nackdelen är då att man ser framåt sämre...
    Har gått tillbaks ett hack nu ser jag bättre men nu gör det mer ont i nacken!!! :-)
    Välkommen till den ultimata cyklingen broder!
    Du är ju stark så jag tror att du med lite träning kommer att göra riktigt bra ifrån dig.
    Lycka till!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra tips Mazze. Vad gäller armarna har jag börjat med ett hak ut utifrån att "orka" sitta i ställningen och att det till en början kändes väldigt obalanserat att sitta så smalt. Nu har jag kört några pass, så kanske ska jag prova att flytta ihop redan nu.

      Ja, det med hjälmen håller jag också med om. Inte helt lätt dock. Känns som om nacken bör opereras om... Men jag ska titta på det också för att se om jag hittar en lösning. Inte helt lätt med att både se vägen, sitta i hyfsad ställning och med hjälmen bra.

      Jag provar vidare.

      Jag hoppas du har rätt vad det gäller styrkan och hur det kommer gå i tempo. I år blir det till att träna och lära sig, även på tävling. Förhoppningsvis blir det klart bättre nästa år!?

      Radera
  2. Ojj va vingligt det var när jag började ;-)
    Kom ihåg att ifall du kör i kraftig sidvind krävs det styrka för att
    hålla dig kvar i linjen och inte köra i diket!!! I och med att man sitter och
    styr tempohojen i pinnarna! Det gäller att hålla emot kraftigt men ibland far
    man omkring som jag vet inte vad!
    Tog tid att hitta känslan och balansen men sen.
    Det kommer träna på bara sen känns det bara såå grymt häftigt!!!

    SvaraRadera