lördag 6 augusti 2016

Nordiska Mästerskapen i Tempo - Bronsmedalj!!

Efter förra helgens framgång på SM har det varit förkylt hela veckan. Först fram emot fredag började det kännas lite bättre.

Inte en helt bra uppladdning inför Nordiska Mästerskapen, men det är som det är.

Jag hade bestämt mig för att göra det bästa av saken och verkligen optimera min cykling på 30 km tempo som gällde idag.

Idag var också första gången i livet jag tävlade för landslaget vilket också var speciellt. Att dra på sig det gul/blå istället för de vanliga Vännäs CK-färgerna var lite annorlunda.

Som vanligt höll jag mig till mina förberedelser som alltid börjar ca 3,5 timmar före start. Allt flöt på bra, förutom att jag kände att kroppen inte var fullt så vass som den brukar.

Innan SM hade jag en riktig toppform, och trots förkylning på SM provade jag att starta med samma intensitet som jag haft på träning när allt varit på topp. Det innebar att jag i stort sett väggade redan efter ca 5 km. Jag kämpade dock hela loppet och fick en topplacering även om det inte var på samma nivå som just innan SM.

Idag insåg jag att det skulle vara dumt att starta med tron om toppform, och bestämde mig därför för en annan start på loppet.

Nästan direkt börjar det med en stigning som varar några kilometrar. Här höll jag medvetet igen och jag tror inte jag startat så lugnt på hela säsongen. Jag fortsatte att hålla igen lite i de stigningar som följde med tanken att trycka rejält över krönen för att komma in med bra fart till slättan och utför. Det fungerade faktiskt helt okej. Jag kände att jag kanske inte hade så höga watt, men det kändes hyfsat kontrollerat.

Efter ca 13 km närmade jag mig vändplatsen. Just innan hade det börjat hällregna. Jag tyckte jag tog det lugnt i vändningen, men så släppte backhjulet och jag fick stoppsladd. Jag var säker på att gå i backen, men på något sätt klarade jag mig att hålla mig på hjul. Det är klart jag förlorade lite tid, men viktigast var att inte gå i backen.

Efter vändningen ser jag att norrmannen som startat efter mig och som har fina meriter, med bland annat en tidigare seger i Nordiska, tagit in ca 20 sekunder.

Frågan var nu om jag kunde hålla intensiteten, eller om jag skulle bli upphunnen av Norrmannen.

Regnet tilltog och glasögonen immade igen. Nu såg jag nästan ingenting. Efter någon kilometer var det en skarp höger då det inte var samma väg tillbaka som ut till vändningen.

Jag tog det mycket försiktigt i svängen, vilket jag också gjorde i alla kommande svängar framöver.

Samtidigt fick jag lite mer krafter av de nya förutsättningar med regn, så trots rejäl trötthet gick det att trycka på bättre nu.

Efter loppet visade det sig att jag kört både snabbare och med högre intensitet under andra halvan av loppet vilket inte brukar vara så vanligt.

Regnet öste ned och jag försökte ösa på.

Sista 10 minuterna blev mina bästa då det var riktigt bra tryck och jag lyckade hålla farten bra på målrakan.

Väl i mål ser jag att snittwatten var bättre än på SM. Det berodde inte på att jag var bättre i dag än vad jag var då, men jag körde mer taktiskt och jämnt under loppet. Sedan var de sista fem kilometrarna med en snittfart på 50 km/h bidragande. Totalt landade jag på ca 44,4 km/h på en mer kuperat bana än förra helgens SM, ca 175 höjdmeter. Kraften i pedalerna var sämre än veckan innan SM, men ändå väldigt bra för att ha varit sjuk. Hade nog tappat ca 5%.

I mål hör jag att jag är i ledningen. Så kommer Norrmannen som startat efter mig och är 13 sekunder före. Jag inser nu att det kommer att landa någonstans kring plats 3-5 då många redan gått i mål. Kvar är bland annat David Scott som vann SM förra veckan. När David rullar in går han upp i ledningen och nu blir det nervöst att vänta på de sista finnarna, norrmännen och svenskarna. En efter en går i mål, men ingen slår mig. Så är det klart. Jag når en tredje plats. Så otroligt bra!! Det är klart att jag kanske kunnat kapa 13 sekunder om jag fått vara frisk och fått en optimal uppladdning, men jag väljer att inte tänka på det.

Jag fokuserar på att jag tagit medalj i Nordiska Mästerskapen och just i dag var tredje bästa cyklist i Norden i H40.

Det blir ett lite kortare inlägg i dag, då jag alldeles strax ska på bankett som inkluderar prisutdelning.

I morgon startar jag i Nordiska Mästerskapen i linjelopp 135 km. Vi är ca 65 cyklister på start och i morgon tillhör jag det nationella fältet och tävlar för Vännäs CK. Jag har inga större förväntningar på resultatet, men kommer självklart att köra på det som går.

9 kommentarer:

  1. Gratulerar till medalj. Starkt kört.

    SvaraRadera
  2. Så fruktansvärt starkt Tomas! Grattis!!!

    SvaraRadera
  3. Om jag får säga så att du var inte riktigt sjuk utan bara matteprovssjuk - men gratti en gång till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är en definition. För att vara hemma eller gå på jobbet var jag inte sjuk, men för cykling var jag för sjuk för att träna på många dagar. Själva tävlingsdagen mådde jag bättre, men presterade sämre än utan denna påverkan. Dock var grundformen riktigt bra, vilket gjorde att det räckte till medalj i alla fall.

      Radera