måndag 30 januari 2017

30 dagars utmaning - Hur ska detta gå?

I morse startade en av mina större utmaningar på länge. Jag är mycket tveksam till att klara av detta och det kommer krävas enorma ansträngningar och ett starkt psyke.

Utmaningen består i att jag från idag och 30 dagar framöver inte ska äta något onyttigt alls. Jag ska också ligga på ett visst kaloriunderskott varje dag.

Om jag misslyckas en dag ska jag inte heller ge upp, utan hålla i detta in i kaklet.

Jag vill generellt minska i vikt med ca 4 kg för att ligga där jag vill inför cykelsäsongen. Egentligen borde jag bara behöva minska med två kilo då jag låg bättre till vid jul. Men på något sätt har jag ökat med två kilo senaste månaden, så då är jag alltså 4 kg fel.

Jag brukar ha svårt att minska i vikt och särskilt de där sista kilona. Skulle jag mot förmodan lyckas ligger jag på en matchvikt som är två kilo lägre än när jag lyckats som bäst. Sedan ligger förstås utmaningen att inte direkt återgå till tidigare vikt. Det är nog så svår utmaning.

Jag har dock ingen förväntan att lösa allt på 30 dagar. Jag vet inte ens om jag tar några steg på vägen. Fokus kommer istället att ligga på att inget onyttigt ska intas och att jag inte ska äta något på kvällarna om det inte är så att jag tränat.

Planen är inte att ligga med ett stort energiunderskott, då det riskerar att förstöra träningen. Men på de dagar det är vila kanske det blir lite mindre mat än vanligt.

Nej, det blir inte bara morötter, men en mer genomtänkt kost än vanligt. Särskilt vad jag intar mellan huvudmåltiderna då det är där det stora problemet ligger.

Ja, då är vi alltså igång och snart har jag klarat en dag i alla fall. Men det är bara drygt 3% av resan. Många procent kvar att klara.

Önska mig lycka till.

2 kommentarer:

  1. Hej igen Tomas. Jag får en känsla av att du kommer att vara i ditt livs form i år, utan att egentligen ha koll. Det är din målmedvetenhet som imponerar. Och din förmåga att liksom bara göra alla de här långa passen inomhus. Så där hängiven är nog inte många. Nu ska du ner i vikt, jag ska också tappa fyra kilo. Det är min bästa gren - rensa ut kylskåpet från all skit och köp aldrig hem något som du kan bli sugen på. Bättre råd finns inte. Och handla aldrig hungrig. Vad väger du? Får man fråga det? Hur lång är du? Jag är 189 och väger 83 kg och försöker bli av med musklerna på överkroppen. Har tränat mycket med vikter den senaste 30 åren, tagit 135 i bänkpress och 195 i knäböj tidigare, då vägde jag 92-93 men det är svårt att att tappa allt, att bygga om kroppen till lite mer Cancellara! /micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mikael. Jag hoppas du har rätt. Hittills har försäsongen gått som jag önskar, men det är förstås länge kvar till säsong. Sedan är konkurrensen knivskarp, så det behövs verkligen att jag hela tiden höjer mig för att kunna konkurrera i toppen.

      Ja, hängiven och motiverad är jag, och jag hoppas det ska göra den lilla skillnaden.

      Vikten är inte min bästa gren. Du har dock helt rätt. Rensa hemma brukar jag göra, men då har jag andra i familjen som kan ställa till det, och även att jag ibland havererar i min karaktär. Det viktigaste tipset är förstås att inte handla hungrig. Här har det gått fel mer än en gång.


      Jag vägde 80 före jul vilket också är vad jag vägt som minst under tävlingsperioder. Nu för några dagar sedan 82 kg. Jag har en vision att jag ska kunna väga 78 kg när säsongen drar igång. Lär bli svårt.


      Hur som helst verkar våra milbilder kring vikten vara nästan lika. Det gäller även nuvarande längd och vikt.

      Sedan kan jag inte skryta med en massa muskler på överkroppen precis, men en hel del i benen. De har jag dock inte fått via styrketräning.

      Cancellara vore ju trevligt!

      Ja då säger jag lycka till, till dig och mig.

      Radera