torsdag 25 maj 2017

Njutningscykling - och mängden träning i rött

I går kväll var det åter dags för lite cykling. Det blev en riktigt skön runda.

Jag hade nämligen bestämt mig för att rulla på med en maklig intensitet och bara njuta helt enkelt. Ladda batterierna och känna mig lite stark. Då passade det förstås extra bra att solen lyste och att humöret var på topp.

Jag bestämde mig också för att inte fundera på vad cykeldatorn visade, så från att jag tryckte igång träningen tittade jag inget mer på fart, intensitet och puls under hela cyklingen.

Tittar jag på de senaste sex veckorna har jag en väldigt ovanlig intensitetsprofil för att vara jag. Det gäller även träningsmängden.

För det första har det blivit ca 20% för låg träningsmängd i relation till mål och planering.

Sedan har det blivit en väldigt hög andel där det varit bra tryck i pedalerna. Då tänker jag intensitet kring tröskeln och uppåt. I jämförelse med i fjol ca 25% mer tid.

Nu är jag en cyklist som inte över tid ska få för hög andel med riktigt hög intensitet. Då brukar jag bli för sliten och behöver sänka kvalitén och träningstiden ett tag framöver och totalt sett blir då utfallet sämre.

Sammantaget behöver jag nu alltså lite mer träningstid och lite större andel tid där det inte går riktigt hårt. Särskilt om vi beaktar att det blev både lite träningstid och väl låg intensitet under större delen av tiden från början av februari till mitten av april beroende på en ofta krasslig kropp.

Sedan är det som ni alla vet mentalt tuffare att pressa sig till max och känna hur det brinner i hela kroppen. Alla fall jag behöver avbrott från detta då och då där det får gå lite lugnare och där den mentala insatsen är lägre. Det gäller ju att hålla motivation och mental styrka för hela säsongen och som det ser ut är det fortfarande mer än tre månader till den sista tävlingen för säsongen.
Ja, som sagt var det en trevlig cykeltur igår. Inte så långt och ganska så lugnt. Det blev Brännlandsrundan på 47 km och 1,5 timme på hojen.

Idag har vi haft trevligt besök hela dagen och vi har suttit i uterummet och haft det bra.

Nu tittar jag, Katten och Melvin på Giro de Italia från idag (vi hade spelat in).

Tanken är att jag ska få till en stunds tempocykling innan det blir mörkt. Vi får se hur det går med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar