lördag 29 december 2018

Mitt experiment - Test av MAF och effekt på fyror och dessutom en failträning

Idag har vi varit på morfar Tommys 60-årsfirande. Ja, det har faktiskt varit något trevligt i stort sett varje dag från julafton då vi var hos mor och far. På juldagen hos mormor, på annandagen långrunda med Vännäs CK, dagen efter lilla julafton hos min syster, sedan i går hos farfar och Ulla-Britt för att alltså då i dag firat en 60-åring.

I morgon inga större aktiviteter förutom att sonen ska till slalombacken. Vår släktresa börjar också närma sig. Bara några dagar kvar.

Som jag skrev igår avslutades mitt månadstest som innehållit i stort sett bara 4-minutersintervaller. Totalt blev det 25 intervallpass och därmed 100 fyror.

Har du missat allt kring detta test kan du klicka på länkarna nedan:

På juldagen blev det ett MAF-test för att se hur den aeroba kapaciteten påverkats av en månad med intervaller och mindre mängd träning. Återkommer med resultatet.

På annandagen tog vi så en långrunda utomhus på totalt 220 minuter, vilket var riktigt trevligt.

Sedan var det dags för en vilodag i förrgår. Det var helt klart välbehövligt efter 11 träningsdagar de senaste tolv dagarna och dessutom många intervallpass.

Så igår förmiddag innan vi åkte till Bjurholm för ett av de trevliga besöken jag nämnt ovan tänkte jag köra ett avslutande referenstest av fyror när jag då fått vila lite. När jag började värma upp var pulsen ovanligt hög och jag började tro att något var fel. Efter mina stegrande 30-sekundare som jag alltid kör en stund innan fyrorna började jag ana att träningen inte skulle bli som önskat. Pulsen sänktes nämligen mycket sakta efter att jag släppt av effekten. Jag bestämde mig ändå för att prova köra fyror.

Redan vid första intervallen stack pulsen iväg alldeles för fort och för högt. Känslan i kroppen var inte heller bra och jag kände mig mycket tröttare än vad jag borde. Det blev inte bättre på andra intervallen och när jag så började tredje intervallen och det kändes allt annat än bra bestämde jag mig för att avbryta för att inte riskera något om jag hade sjukdom i kroppen. Rullade sedan mycket lugnt i 30 minuter. Surt när det inte blir som du önskar, men jag har kunnat köra som jag önskat över 2 månader, så om det går dåligt ett enstaka pass, så är det ok. Även om det inte känns så just då.

Idag valde jag att vila på förmiddagen innan kalaset, men då jag inte känt några sjukdomssymptom sedan gårdagens träning funderade jag på revansch ikväll.

När jag rullade igång träningen nu på kvällen insåg jag snabbt att pulsen var bättre idag, och jag tog mig igenom hela 4x4-passet, precis som det var tänkt. Verkligen underligt hur kroppen fungerar. Igår, under all kritik och sedan bra idag igen.

Ja, då har jag alltså startat mitt 4-x4 test den 24 november och avslutat det den 24 december. Därefter har jag så väntat några dagar och kört ett MAF-test och nu också ett referenstest på fyror.

Referenstestet i dag hamnade perfekt för en jämförelse. Totalt 8 minuter och 14 sekunder i pulszon fem, med samma kadens som tidigare och en snittpuls som är likvärdig med övriga intervallpass den senaste månaden. 17 minuter över tröskeleffekt och rent allmänt en bra känsla, även om det förstås var jobbigt.

Så nu har jag alla underlag för att sammanfatta mitt test av fyror och vilket utfall det gett. Intressanta siffror och reflektioner, helt klart. Hur mycket tror du jag utvecklat min effekt? Ja, snart vet vi.

Följ gärna genom att trycka här och gilla min facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar