torsdag 9 januari 2020

Gran Canaria, dag 1 - Soria med fel utväxling

Ja, då var jag på Gran Canaria. En ö jag brukat åka till två ggr/år för att cykla. Men nu var det länge sedan. Hösten 2018 valde jag att åka till Mallorca istället för till Gran Canaria och i januari 2019 kraschade jag illa på första cykeldagen. Så med andra ord är det två år (januari 2017) sedan jag senast var här och cyklade.

Igår var det resa och väckaren stod på 04.45 och 12 timmar senare var jag framme. Visst var jag orolig för resan då stillasittande och bärande av cykel och packning inte är optmalt för rygg och axel. Och nog kändes det av, men det gick ändå riktigt okej.

Idag var det så dags för första cykeldagen. Jag hade som plan att cykla minst 4 timmar, och att inte åka så långt bort från hotellet. Jag behövde helt enkelt känna av kroppen lite innan jag siktar högre.

Jag siktade mot Soria som är en trevlig klättring med fint underlag. Men först ca 15 km med böljande vägar där jag följde kusten åt väster från Playa del Ingles. Sedan inåt landet. Slakmota i ca 13 km med totalt ca 200 höjdmeter. Sedan in i klättringen.

Nu väntade ca 5 km med i snitt nästan 8%. Jag hade bestämt mig för att köra i MAF-intenstet. Dvs högsta puls som är just under den aeroba tröskeln. Det visade sig dock snabbt att det skulle haverera.

Jag hade en annan cykel än sist jag var här och utväxlingen var tuffare på denna. Hade jag inte kvällen innan bytt kassett bak från en 23:a hade jag nog knappt kommit upp. När jag dessutom är mycket tyngre än vanligt, så var det svårt att cykla så lugnt som den aeroba tröskeln kräver (den ligger på lite under 300 watt).

För att få till en bra kadens blev det istället en tröskelintervall. Under FTP, men hyfsat nära. Det blev en intervall på drygt 20 minuter och ganska jobbigt. Men det gick inte särskilt fort. Till viss del beroende på att jag har lite sämre form, men främst för att jag har extravikt att bära. Bortser jag från hastigheten kändes det ändå ganska okej.

Upp på toppen och sedan vidare in till Soria. Där var det något mycket underligt. För första gången på alla gånger jag varit uppe på Soria var inte Marta på plats. Det var stängt.

Rullade lugnt utför och vände längst ned för att köra upp till toppen en gång till med ungefär samma intensitet. Så utför igen med sikte Playa del Ingles.

När jag närmade mig Playa del Ingles blev det en bonusavstickare till Ayagaures. Ytterligare en ihållande slakmota på ca 11 km och en bit över 200 höjdmeter.

Överlag var det rolig cykling i dag och kroppen kändes ganska så okej. Mot slutet fick jag dock ont i axeln, vilket främst beror på allt bromsande utför. Lite klurigt då detta ändå var en av de rundor jag planerat med minst höjdmeter (totalt drygt 1600 hm idag). Men det får gå helt enkelt.

Idag avbröt jag dock efter drygt fyra timmar för att inte utmana ödet. Totalt fick jag ihop drygt 110 km.

Istället för mer cykling lade jag till drygt 2 timmars vandring i mjuk sand. Detta är något jag ofta gör när jag är utomlands och som visat sig vara bra för kroppen. Nu fick ju också axeln vila, så det var bra.

Benen känns lite trötta just nu, men i morgon hoppas jag på att de är som nya. Idag träffade inga "kändisar", vi får se om det blir några i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar