måndag 3 februari 2020

MAF-test/Aerob tröskel - Snittwatt/puls: Bra besked

Efter att ha haft fokus både på mängd och kvalitet större delen av januari tar jag nu en vecka som belastar kroppen mindre. Allt för att förbereda mig för lite mer hårdkörning.

Idag blev det en timme på Aerob tröskel, plus en lugn timme. Man skulle kunna säga att det är ett modiferat MAF-test. Dvs hur hög snitteffekt kan du hålla under en given tid med en given puls. För min del ligger den aeroba tröskeln på 141 slag/minut (78% av maxpuls).

Har man inte full koll på sin aeroba tröskel kan du tänka att du tar 180 - ålder och sedan drar du av fem slag om du inte tränat så mycket senaste åren/varit skadad/varit sjuk. Om träningen flutit på och du är bra tränad lägger du till fem slag. Ligger du mitt emellan kör du 180 minus ålder.

Sedan kollar du under 30 minuter eller längre vilken snitteffekt du får när snittpulsen inte blir högre än målet.

Jag uppskattade på vilken effekt jag skulle börja, men insåg efter en stund att jag låg lite väl lågt. Jag höjde effekten lite och jag blev överraskad att pulsen inte höjdes mer.

Först efter ca 25 minuter nådde jag min aeroba tröskel och ändå blev snitteffekten för 30 minuter 303. Det är inte min högsta snitteffekt för ett MAF-test på 30 minuter. Men det bästa på mycket länge. Lägger jag till att snittpulsen endast var 134 så blev det över 300 watt på endast 74% av maxpuls.

Jag fortsatte mitt test för att se om jag kunde få till närmare en timme innan snitteffekten sjönk under 300 watt.

Allt eftersom höjdes pulsen och effekten gick ned lite. Men snitteffekten var fortsatt hög.

Med 2 minuter kvar till en timme var det nära att gå under 300 watt, men då fuskade jag lite och tryckte på lite mer, medveten om att pulsen skulle gå upp (annars hade snittet blivit 299).

Det landade på 300 watt efter 60 minuter och med en snittpuls på endast 139. Samtidigt fuskade jag alltså lite på slutet. Men med tanke på att snittpulsen blev låg hade jag troligen landat på minst 300 watt om jag inte varit så försiktig i början, även om jag inte tryckt på lite extra sista två minuterna.

Från att jag hamnade rätt i effekt och till de sista fem minuterna hade pulsen höjts med ca 10% och effekten gått ned med ca 2%. Ganska bra, men lite för hög pulsdrivning. Den hade blivit lägre om jag gått ut lite hårdare. Men då hade å andra sidan effekten gått ned mer än 2%.

Mitt rekord är 3 år gammalt och då fixade jag 306 watt i 60 minuter och då på en snittpuls på 141. Jag höll då ett snitt på 300 watt i hela 90 minuter. Men den gången gick jag ut mycket hårdare och låg på 314 watt efter 30 minuter. Med ännu lite bättre form ska jag se om det går att utmana mitt gamla rekord.

Jag fick  i alla fall ett bra besked i dag då det var länge sedan jag lyckades snitta 300 watt under en timmes tid och där snittpulsen landar i pulszon 3. Har inte full koll, men gissar att detta är topp tre ever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar