lördag 1 mars 2014

En stege - jobbig att bestiga

Ja, då var träningen för veckan avklarad. Idag blev det ett sista intervallpass för veckan, och i morgon är det därmed vilodag. Det blev alltså 5 träningspass denna vecka.

I snitt för januari och februari har jag legat på 5-6 träningar per vecka. Vissa veckor har det blivit mer, andra mindre. Träningslängden är mycket varierad från det kortaste passet på 22 minuter vilket ägde rum i går till det längsta passet på över 6 timmar som skedde på Gran Canaria. Den totala träningstiden på de 59 dagarna i januari-februari ligger på 74,5 timmar vilket för att vara jag är bra.

I dag skedde så första träningen i mars månad. Nu ligger det 30 dagar framför mig innan det blir en veckas träningsläger på Mallorca med Vännäs CK. Jag hoppas att träningen fortsätter på samma sätt som 2014 har börjat. Dvs med få störningsmoment och att jag kan genomföra den träning jag önskar.

Inriktningen denna vecka har som jag tidigare skrivit varit korta men hårda pass, och i dag var det inget undantag. Efter uppvärmning körde jag en stege med intervaller. 30 sekunders intervall, med 30 sekunders lugnare cykling, 1 minuts intervall med 1 minuts lugnare cykling, 2 minuters intervall med 2 minuters lugnare cykling och slutligen 4 minuters intervall med 2 minuter lugnare cykling. Därefter genomfördes samma sak men i omvänd ordning. Totalt blev det alltså 15 minuter effektiv intervalltid.

Det blev riktigt jobbigt i dag och i slutet av var och en av de sista fem intervallerna var jag uppe mot 95% av maxpuls. Det brände bra i benen och efter avslutat pass mådde jag inte riktigt bra. Jag fick verkligen koncentrera mig så att jag inte skulle börja må allt för dåligt.

Efter en stunds vila och lite mat kändes det bättre.

I kväll ska vi till Vindeln på middag vilket ska bli trevligt. På måndag blir det nya tag med träningen.

6 kommentarer:

 1. Fick tips om en annan jobbig stege av en cykelbroder som jag inte kört till fullo ännu. Han påstår att den är vidrigt jobbig. Du börjar på lättaste växeln och kör 1 minut på varje växel ner till tyngsta. Vänder tillbaka upp till lättaste igen. Vilar fem minuter mellan och kör totalt 3 set! Med fokus på fult ös varje minut ingen vila i själva stegen... Phuhu! Jag kan tänka mig att det blir jobbigt!
  Roade mig med att precis göra som du ta ut den totala träningstiden för jan-feb då får jag ihop 91h40min, men ren cykelträning är ganska exakt 76 timmar så vi är nästan på knappen lika :-)
  Övrigt är styrketräning och roddmaskin! Så nog tränar du på bra alltid :-)
  Bra träningsintensitet där! Du verkar ha bra fokus du också på dina träningspass det gillar jag!
  Keep on the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant stege. Kanske något att prova.

   Ja, du ser. Du tränar lite mer än mig trots att jag varit utomlands en vecka och då cyklat rejält. Dessutom styrketräning. Ja, det är olika. Men för egen del är jag i alla fall nöjd.

   Radera
 2. Ja man ligger hyfsat efter...

  Jag har lyckats skrapa ihop ca 43,5 timmar så ni ligger alltså på drygt 70% mer i träningsmängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden består till största del av veckan jag var utomlands. Dessutom brukar du ha högre intensitet, men köra lite mindre. Så jag tror skillnaden är mindre än den verkar.

   Dock är jag för egen del nöjd med mina två första månader på året.

   Radera
  2. Skillnaden i träningstid är ju defacto drygt 70% men förhoppningsvis är skillanden i fysisk form något mindre. Annars kommer det bli jobbigt i sommar...

   Radera
  3. Så sant. Skillnaden i form är nog mindre, om ens någon.

   Som en av de som skulle försöka vinna Vasaloppet sa i förrgår när det diskuterades träningsmängd. Det är så extremt mycket annat som spelar in. I annat fall kunde vi bara samla in allas träningsdagböcker och utifrån detta placera in alla på en plats.

   Men inte mig emot att du får jobba på i sommar för att hänga med mig. Allra helst att du samtidigt är stark i förhållande till våra övriga konkurrenter....

   Ser jag till ditt VO2Max du gjorde och skrev om på din blogg, tror jag nog att det är jag som får kämpa på...

   Radera