onsdag 6 juli 2016

Utvärdera och ändra för att lyckas - Träning, kost, sömn, vila, formtoppning och tävling

Jag arbetar aktivt med att följa upp och utvärdera min träning. Det gäller också alla tävlingar jag är med i.

Jag försöker hitta mönster och sammanhang. Jag försöker hitta svaren på  -  Varför gick det så bra just i dag (eller just i den här perioden av säsongen) och vad ska jag då försöka göra igen? Självklart kan frågan också vara omvänd - Varför gick det inte som jag ville?

Svaren går att finna, men de är ofta inte uppenbara och tyvärr vet jag inte alltid helt säkert om jag hittat "sanningen". När jag tror mig hittat något så handlar det om att prova och utvärdera. Sedan göra mer av, justera eller sluta.

Det som är utmanande när du ska utvärdera hur det går och varför det går så är att det är ett så brett spektra att fundera kring.

Det handlar såväl om vad du gjort på kort och lång sikt. Hur din träning sett ut, men också ditt övriga liv. Hur du förberett dig inför träning och tävling, hur dina mentala bilder ser ut och hur har du ätit, sovit och återhämtat dig? Sedan handlar det om taktik, teknik och mycket mer.

Jag försöker här lite kort beskriva vad jag utvärderar och reflekterar kring i samband med träning och tävling. För är det något som är säkert fungerar det inte bara att träna på och tävla. En stor del av en tränings- och tävlingssatsning handlar om tränings- och tävlingsplanering och sedan utvärdering av detta. Allt för att optimera för just mig.

Om jag efter att ha gjort allt jag kunnat och inte räckt till känns det bra mycket bättre än om jag slarvat eller inte gjort vad jag kunnat när resultaten uteblivit. Så känns det nog för de flesta som tävlar och/eller bara rent allmänt vill utvecklas.

Träningen
Här finns en hel del att utvärdera när du ex gjort en extra bra tävling/mindre bra tävling. Eller då du rent allmänt ser att du går framåt bra, eller inte alls.

Vad har jag tränat, hur mycket och med vilken intensitet? Vilken typ av intervaller har jag använt och när har de genomförts? Hur mycket ligger jag i de olika puls- och effektzonerna? Hur har träningen periodiserats och hur har det sett ut sista 10 dagarna inför tävling?

Kost, Sömn och återhämtning
Hur har jag ätit på senaste tiden? Hur har sömnen varit och hur ser balansen ut mellan träning och vila? Finns det andra parametrar i livet som påverkar/påverkat?

Materialet
När det gäller material kan det handla om kläder, cykel, hjälm, glasögon, skor, klossar, ja allt som påverkar. Du behöver inte ha det dyraste och absolut bästa för att prestera. Men har du möjlighet att inte ha sådant som motverkar resultaten är det bra. Sedan kan också samma material ge olika förutsättningar beroende på hur de används. Ex påverkar klossens placering på cykelskon. Vilken cykelsko du använder påverkar också. Två skor med samma pris kan ge olika utfall. Sittställningen på cykeln och att kläderna är ändamålsenliga (ex rätt storlek) påverkar också. Sedan kan ju en typ av material vara riktigt bra för mig, men inte för dig. Ex passar olika typer av hjul olika cyklister och sedan beror det också på i vilken miljö man vill de ska prestera bäst.

I slutändan handlar det om - Hur kan jag optimera det material jag har för bästa möjliga prestation? Är det någon del i mitt material som försämrar mina chanser nämnvärt? Behöver en förändring göras?

Formtoppning
Jag vet att det inte går att ha absolut form hela tiden en hel säsong. Det gäller att försöka pricka in några formtoppar vid de tillfällen det är viktigast att vara bra? Detta bör planeras i början av säsongen.

Utifrån att det inte alltid går att vara toppad kommer frågan när det gått extra bra på en tävling och formen finns där - Vad har jag gjort rätt som ska återupprepas nästa gång jag vill toppa formen? Om formen inte kommer när jag sökt en formtopp - Vad gick fel? Det är också viktigt att förhålla mig till att om jag inte formtoppat inför en tävling, är det inte heller troligt att du kommer att prestera på din absoluta topp.

Förberedelser inför lopp
När tävlingen börjar närma sig. Vad har jag gjort då för att vara förberedd? Hur har det sett ut med träning, kost, sömn och vila? Vilka rutiner har jag använt och finns det justeringar i förberedelserna de sista dagarna som behöver göras? Vilket material ska användas och har jag säkerställt att allt fungerar som jag vill? Hur ser tävlingsbanan ut och vad ställer den för krav? Vad behöver jag tänka på för att bemästra banan och vilka taktiska funderingar gör jag? Hur påverkar vädret? På tävlingsdagen - när/hur och vad äter jag? Hur ser uppvärmningen ut? Hur gör jag för att komma in i racemode?

Tävlingen
Använd taktik? Positionering? Mod? I tempoloppen - Gick jag ut för hårt/för lugnt? Gjorde jag allt jag kunde? Kämpade jag med allt jag hade? Hur var de mentala bilderna?

Yttre faktorer
Hände något som jag inte kunde påverka och som inte ska påverka hur jag tänker kring fortsatt träning och tävling? Om jag inte räckte till var det bara så. Hem och träna mer. Om motståndet var svagare än vanligt - dra inte så stora växlar av dina analyser. Tur/otur? Samtidigt - ju mer du tränar ju mer tur får du.

Längre tidsperioder
När en hel säsong ska utvärderas vidgas perspektiven ytterligare. Jag tittar på hela året som varit och tittar på trender och utveckling. Jag tittar såväl på den faktiska utvecklingen och den resultatmässiga. Hur har målen jag satte upp innan säsongen uppfyllts och vad är anledningen till detta? Vilka mål ska sättas upp inför nästa säsong och vad behöver jag göra för att ha chansen att nå dit.

Nuläget
Efter helgens tävlingar som både innehöll ljusglimtar och en del att fundera kring har jag påbörjat min analys. Jag återkommer med tankar om åtgärder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar