lördag 11 november 2017

Knäskadad - Klantigt värre

Idag hade sonen planerat Pokemon Go med kompisar medan jag och Katten planerat för lite cykling.

Första cykelpasset någonsin för Katten på isiga vägar och med hennes nya dubbdäck.

Några minusgrader i luften samtidigt som det var regnblandat i luften.

Innan cyklingen inträffade det som var mest dramatiskt för dagen, och jag vet ännu inte det slutliga utfallet.

Ja, det handlar om en knäskada jag drog på mig hemma. Dessutom bara på grund av klantighet.

Vad hände? Jo, jag lyfte upp ena foten på köksbordet för att stretcha lite. Så kom jag på att det var något jag måste fixa och drog snabbt ned benet. Vad som då händer är att jag med full kraft slår knäet i hörnet av bordet där det är väldigt vasst.

Helt sjukt, men det gjorde så ont att jag höll på att svimma. Jag tog mig till sängen och låg där en bra stund medan jorden snurrade. Efter en stund minskade pulserandet och jag kom tillbaka till verkligheten.

Det blev ett bra sår på knäet och det var också smärtor inne i knäet. Jag hoppas dock och tror att smärtorna är så att säga externa, och att inget inne i knäet havererat.

Utifrån det bestämde mig ändå för att rulla iväg på det lugna passet med Katten.
Det var lite kallt, men vi var bra klädda så det fungerade fint. På flera av grusvägarna var det ganska så isigt, och framför allt spårigt. Det blev helt klart en utmaning för Katten som inte provat denna typ av cykling tidigare.
Det gick ändå bra bara hon tog det lugnt, särskilt utför. Vårt mål var att få till ca 160 minuters cykling och utgick från det.
En hel del höjdmetrar, ojämna och hala vägar och lugn intensitet gjorde att snittfarten inte blev hög.
Hela tiden kände jag av knäet och det kändes inte optimalt. Dock blev det inte sämre och sämre och därför bestämde jag mig för att köra hela passet.
Det blev i slutändan 160 minuters cykling med en snittpuls på bara 64%. Men det var helt i linje med planen då jag på slutet cyklat väldigt mycket och även en del med lite bättre tryck. Då behöver du även lite lugnare pass i bland.
Oron handlar däremot om knäet som även efter träningen känns av. Jag ser också en viss uppsvullnad där smällen tog och dessutom smärta på utsidan av knäskålen och under knäskålen. Jag tänker ändå att det nog inte är ett problem inne i knäet. Surt hur som helst att göra illa sig bara beroende på slarv. Klantigt var ordet!

I morgon är planen att cykla vidare. Vi får se vad knäet bestämmer kring detta.


4 kommentarer:

 1. Hej Thomas! Länge sen sist men jag läser dig stadigt. Du är min musa. :-) Nu har jag för första gången börjat planera för vintercykling utomhus. Ska köpa en mtb, inget avancerat och sen ge mig ut testa. Trainern lockar inte lika mycket år, körde för mycket på den förra vintern. Hur ska jag utrusta mig? Mitt stora problem är fötter och händer, i den ordningen. Vilka pedaler och skor (kängor) kör du med? Några andra god råd för att klara distanspass i kyla? /micke nybrink

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke! Roligt du följer mig. Jag har koll på dig också... Ja, det är bra att blanda MTB och trainer och särskilt för er lite söderut som inte får så extremt många minusgrader. Som du säger är fötter och händer mest avgörande för att du ska få till en trevlig cykling. Fryser du där spelar det ingen roll vad du har i övrigt. Vad gäller kläder är mitt tips att du kör lager på lager, snarare än färre tjocka lager. Vad gäller handskar har jag några som är riktigt varma och bra: CRAFT SIBERIAN SPLIT FINGER GLOVES. Vill man vara ännu varmare (då det är över minus 10), så¨köp även ett tunt par handskar med merinoull som du har under. För fötterna kör jag merinoullstrumpor. Sedan har jag vanliga MTB-skor Shimano XC70. Hemligheten ligger i stället i att du köper tjocka skoöverdrag av neopren. Sedan köper du bra elektriska sulor. Då klarar du dig ned till i alla fall minus 10. När det är kallare än minus 5 Kan det också vara bra att ha en "rånarluva", typ en man har för alpin skidåkning. Om det är ca minus 5 kör jag två underställ på överkroppen i ull. Inte så tjocka. En höst-/vinterjacka och ytterst en tunnare jacka som står emot vind och gärna även regn. Dock bra om den andas. På nederkroppen kör jag cykelbyxor, underställsbyxor och en lite tjockare ytterbyxa. Det är viktigt att dricka även när det är kallt. Jag fyller en vattenflaska till ungefär hälften med normalkallt vatten. Sedan häller jag på kokande vatten tills det är fullt. Håller då för att dricka i alla fall 90 minuter innan det fryser ihop (om det är under noll). Förutom allt jag redan skrivit. Se till att skaffa ordentliga däck med dubb. Så tråkigt med vurpor och skador, helt i onödan. Vad gäller träningen. Om du mest kör ute, tänk på att försöka variera träningen och intensiteten. Tryck på lite i klättringarna etc och kör inte för lugnt i samma intensitet varje pass. Ja, det var mina tankar. Inget facit, utan som jag tänker. Lycka till!!//Tomas

   Radera
 2. Tackar! Nu kommer jag se ut som ett proffs som har en lite sämre dag. :-) /micke nybrink

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se ut som ett proffs är ju inte fel. Sedan tror jag nog att du rullar på riktigt fint. Viktigast är dock att det är roligt och att man känner att man utvecklas från sin egen nivå. Vi hörs.

   Radera