fredag 2 januari 2015

VO2Max-test: Motivationsboost!

Det nya året började med vilodag i går. I dag var tanken att det skulle bli ett rejält distanspass utomhus. Av det blev det inget. Det var plusgrader, regn och blixthalka. Jag har inte ens lämnat huset under dagen.

Det gäller att vara konstruktiv, så jag bestämde mig för att ägna dagen åt arbete som jag annars skulle behövt göra en annan dag före den 7 januari. Sedan bestämde jag mig för att på eftermiddagen/kvällen göra ett VO2-Max test. Jag hade tänkt köra ett sådant test en annan dag, men nu ändrade jag i träningsplaneringen utifrån de förutsättningar som gavs.

Som ni känner till har jag mest kört utecykling och spinning under hösten, och dessutom hade jag en bra cykelresa till Gran Canaria. Tiden på trainern har varit begränsad och de få stunder jag suttit där har jag inte gjort några test för att se hur formen är.

Jag har alltså ägnat mig åt pulsbaserad träning från oktober till december. Samtidigt har jag tränat bra och sluppit sjukdomar och skador. Min känsla senaste veckorna har varit att formen nog är ganska hyfsad. Känslan har jag fått från trainercyklingen och att min vilopuls är ovanligt låg.

Nog om detta. Dagens träning innehöll sex minuters lugn cykling och därefter lite stretching. Sedan var det dags för VO2Max-testet.

Ja, jag är medveten om att jag kör trainerwatt och att de inte är säkerställda. Samtidigt har jag kört samma test med samma trainer och likadana förutsättningar vid flera tidigare tillfällen, och då kan jag i alla fall jämföra med mina egna resultat. Min känsla vid dessa tillfällen har också varit att resultatet varit ganska så tillförlitligt i jämförelser med andra som gjort testet, som har "rätt grejer" och som jag brukar träna med. Med andra ord, även om resultatet inte är säkerställt ger det en tydlig bild av läget.

Jag körde testet enligt instruktion och då börjar man på 70 watt och höjer med 35 watt varannan minut tills man inte längre orkar hålla wattalet. I början var det svårt att hålla så låg intensitet. Det var nästan som att jag inte ens tränade. Efter 14 minuter var jag uppe på ca 300 watt och sedan blev det allt jobbigare.

När det gått exakt 24 minuter var det slut för idag. Jag hade då cyklat 120 sekunder på 455 watt och gav då upp när det var dags för nästa höjning. Jag hade möjligen kunnat klara 10-15 sekunder på 490 watt, men av någon anledning fick jag inte in högsta växeln på cykeln, så det var inte möjligt att ens prova. Å andra sidan var jag rejält tärd när det var dags för höjningen.

För att kolla vad två minuter på 455 watt innebär går man in på denna hemsida och lägger in sina resultat.

Sist jag gjorde detta test var i mars 2014 och då hade jag ett VO2Max på 61,9 ml/kg/min, vilket jag då tyckte var bra.

I dag lyckades jag trycka upp resultatet ganska rejält. Jag nådde ett VO2Max på 65.3 ml/kg/min. Det är jag riktigt nöjd med. Jag kan konstatera att min form aldrig varit bättre under en försäsong.

Självklart brukar jag vara ännu starkare under utesäsongen, men från dessa tider har jag inga testresultat. Jag verkar alltså ligga helt rätt i träningen och nu finns det en bra grund att bygga vidare på. Att vara så mycket starkare än i fjol och dessutom två månader tidigare på försäsongen - inte illa.

Att jag dessutom nu väger 84 kg, mot 83 kg vid förra testet gör att skillnaden mot ifjol annars varit ännu större. Ja, jag vet. Julmat och snacks har inneburit en viktuppgång med 1,5 kg. Inte bra. Men nu ska vikten ned igen. Under januari till mars hoppas jag ytterligare förbättra formen en del och samtidigt tappa en del kilon. Vi får se hur det går med det.

Jag hoppas alltså ytterligare förbättra mitt VO2Max ytterligare fram till april genom att i första hand minska i vikt, men även öka den faktiska effekten.

Efter det lyckade testet var jag på gott humör. När jag vilat i 90 sekunder bestämde jag mig för att köra lite sweetspot. Jag lade mig på 295 watt och 99 i kadens och trampade på. Tanken var att jag skulle köra 10 minuter och sedan rulla ned. Men allt vad tiden gick ändrade jag mig. Det gäller att passa på när kroppen är med och motivationen är hög. I slutändan blev det 40 minuter på just under 300 watt och en snittpuls på 81% av maxpuls. Trots att det bara var sweetspot blev det ganska så jobbigt på slutet då testet satt i benen. Efter lite nedrull avslutade jag träningen. Det blev totalt 75 minuter riktigt lyckade minuter.

En riktigt bra dag på "jobbet" och en motivationsboost för den tuffa träningsvecka som väntar.

7 kommentarer:

  1. vo2 på 65 mol/kg och sweetspoot-intervaller på 300 w i början av januari, jäklar vilka siffror. Kanske läge för elitlicens i sommar :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Formen verkar oroväckande god. Men det ordnar nog upp sig efter lite sjukdomar och skador....

      Radera
  2. Det var väl det jag visste! Du är grymt bra tränad trots allt!
    Men så är jag inte speciellt förvånad för min erfarenhet är att bättre träning
    än trainer finns inte. Utomhus cyklingen i all ära men rent träningsmässigt så är trainer
    oslagbar alla gånger! Visst det är roligare ute men har man ambitioner att tävla på hoj
    så måste man offra timmar på trainern där grunden och formtoppar skapas! Gäller bara att orka genomföra passen på den nivå som krävs så blir trainern det oslagbara verktyget mot målet!
    Som du redan sagt Tomas vad man än säger om dina trainerwatt på din trainer så ger det dig en ganska klar bild av vart du står i din träning. Jämföra sig med andra däremot är ingen ide! Ett VO2Max på 65.3 ml/kg/min är grymt bra broder grymt bra!! Exceptionellt bra jobbat Tomas! Hjälmen av från mig!
    Jag tror definitivt du kommer att vara en plåga för oss andra ute på vägarna till sommaren :-)
    Nu gav du mig inspirationen att köra nått extremt jobbigt imorgon när det är dags för trainerpasset broder :-)
    Tack!


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mazze

      Oväntat bra faktiskt. Det är nästan så man tror det blev något fel med testet/trainern. Men andra indikationer pekar åt formhållet, så tills vidare vilar jag i tanken att det stämmer.

      Jag hoppas att jag kan höja mig ytterligare ett snäpp i sommar och bli relativt svår att tas med. Då tänker jag på racer. Tempo lär jag behöva en prövosäsong inom och i MTB kan jag inte bli mer än ok.

      Bra att jag kan motivera dig... Även om du sällan verkar behöva yttre motivation.

      Radera
  3. Intressant, men det står att man ska börja på 35 inte 70?!
    1. Start on a workload of 35 watt and increase with 35 watt every 2nd minute

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant Stefan. Men 35 är så lite att det i stort sett inte finns. Det är nästan stört omöjligt att hålla 70. Jag är helt övertygad om att 2 minuters cykling nästan helt utan belastning inte påverkar resultatet. Man har ju i stort sett vilopuls även en bra bit in i testet.

      Radera
  4. Jasså, 70w på min powertap är då inte helt lätt ändå, absolut inte vilopuls. Ska pröva nån dag, ska bara börja träna först

    SvaraRadera