torsdag 11 maj 2017

Allt är relativt när haglet smäller mot ditt ansikte

Jag kan konstatera att allt är relativt. Idag var vädret väldigt bra i relation till igår. Samtidigt var det nästan 20 grader kallare än vid samma tid förra året.

Idag cyklade jag från Lycksele till Vännäs, en sträcka på 105 km. Det är inte särskilt kuperat och där cyklar jag lite då och då.

Vi har haft skolchefsdagar i Storuman och jag fick skjuts till Lycksele där jag hoppade av och cyklade sedan hem. Vid samma tidpunkt ifjol hade vi skolchefsdagar i Lycksele och när jag cyklade hem då var det över 20 grader varmt.

I dag var det ca 3 grader på större delen av rundan, och allt annat än varmt. Det rullade dock på ganska bra till en början då jag fortfarande inte hade isbitar till fötter och vindarna var okej. Sista 50 km ökade vinden och det blåste rakt emot, vilket helt klart till slut blev lite frustrerande. När man har svårt att komma upp i 30 km/h utför är det helt klart lite blåsigt.

Det gick inte fort i dag med dessa ofördelaktiga förutsättningar, så det blev 200 minuters trampande trots ganska bra tryck pedalerna.

I vanliga fall hade denna runda varit en rejäl prövning, men i jämförelse med igår var detta en västanvind.

I går skulle vi nämligen åka i väg på skolchefsdagarna i Storuman och jag hade sedan några veckor tillbaka en plan om att cykla till Lycksele och när jag sedan hade tur att få bli upphämtad av en kollega för att åka de kvarvarande 17 milen spikades upplägget.

Nu var det bara vädret emot. Jag följde vädret varje dag för att se om jag skulle behöva vika ned mig och åka bil hela vägen. Kvällen innan avresa sa dock väderleksrapporten att det skulle vara uppehåll, om än bara 3-4 plusgrader. Det gjorde att jag bestämde mig för cykling. Jag vill ju inte gärna ändra mina planer.

Avfärd i går morse just efter sju och vädret stämde. Det var ca 3 grader och det kändes helt ok. Det var inga större vindar heller.

Men redan efter 8 km började det. Rejäl motvind och det skulle nu hålla i sig ca 60 km för att bli lite bättre på slutet. Fortfarande motvind, men inte så stark. Ja, sedan var det inte bara det.

Det började snöa lite och jag drog fram kameran för att dokumentera detta. Det blev dock bara dessa bilder. Sedan blev vädret så dåligt att jag inte vågade dra fram kameran någon fler gång.


Temperaturen pendlade mellan -1 till +1. Om vart annat snöade det eller regnade det. Ja, när det sedan tog paus blev det hagelskurar. Totalt fick jag 4 hagelskurar över mig under rundan där det under vardera var ca 10 minuter av hagel som smällde in i mig och framför allt ansiktet fick sina smällar.

Efter ca 40 km så var det blixthalka på vägen. Inte optimalt med en racer och smala däck.

Fötterna kändes sönderfrusna under större delen av rundan och ansiktet var pinat. I övrigt frös jag faktiskt inte så mycket.

För att ytterligare utmana tillställningen hade jag av någon anledning bestämt mig för att köra train low och körde därför cyklingen utan frukost i magen och bara vatten i flaskorna.

Jag kan säga att när min kollega kom med sin bil och plockade upp mig kändes det bra. Jag hade inte gärna cyklat så mycket längre. Jobbigt hade det också varit då jag var tvungen att trycka på rejält för att komma någonvart. Snittpuls på 80% ändå väldigt låg snittfart.

Ja sedan hade vi alltså konferens i går och i dag innan jag fick en cykeltur till.

Det har alltså blivit ca 200 km prövning under dessa två dagar. Ingen vidare cykelpropaganda, men helt klart bra träning. Dessutom optimerade jag tiden, vilket också ofta är ett mål.

Jag hade i alla fall tur på dagens cykling att slippa nederbörd. Behöver jag berätta att det trots allt snöar även idag. Det väntade dock tills jag kom hem.

Nu tycker jag att det är dags för leverans av våren. Det känns inte rimligt att i mitten av maj cykla i -1 till +3 och få hagel, regn och snö över sig.

3 kommentarer:

 1. Starkt Tomas, enorm skillnad mot förra årets majmånad! Visst äre trist? Sägs vara kallaste maj i mannaminne! Ja jag har kört timslångt pass nu till jobbet 2 morgnar i rad med -2 grader. Hem i +2 grader men snö/hagel, fan inte kul!
  Nu är det dock bara 14 dagar kvar till Mallorca för mig och frun. Gissa om vi längtar bort från det miserabla vädret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tack du. Det är prövningar för oss cyklister i dessa dagar.

   Roligt att du ska få åka bort snart, och hoppas nu att kroppen din fungerar.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Min blogglista