fredag 17 november 2017

Fram emot natten, 21 ettor på trötta ben

Gårdagen ägnades åt träff i Umeå med Västerbottens Skolchefer. På hemvägen helghandlade jag och när jag nästan var hemma ringde Katten. Sonen som blev sjuk kvällen innan önskade sig en speciell middag, och självklart gör man ju allt för sonen. Det blev två nya affärer innan rätt varor hittades.

Väl hemma var klockan ganska mycket och jag var ganska så slut. Därför blev det lite vila efter middagen. Katten åkte på yoga och jag och sonen var hemma. När Melvin så var i säng var det dags för kvällens träning. Men jag ville ändå hinna med att snacka lite med Katten så jag väntade tills hon kommit hem innan jag rullade igång.

Allt detta innebar att starttiden för träningen blev 22.15. Lite väl sent kan tyckas, men arbetar du heltid på ett krävande arbete och har en familj som du prioriterar då får du träna när det är möjligt. Har du höga mål för träningen behöver du då också söka konstruktiva lösningar, och då kan det ibland bli träning på lite tokiga tider. Det går ju inte att ställa in träningen varje gång det inte finns hur mycket tid som helst på rätt tid och du samtidigt känner dig toppen.

Ja, hur som helst tränade jag 22.15 till drygt 23.30. Sedan lite fika och slappande innan det var dags för sömn. Blev sent med andra ord. Tur då att jag är kvällsmänniska.

Ja, träningen blev ingen lek heller. Jag är just nu inne i en del av periodiseringen som innebär mycket träningstid. Sedan är det så att jag inte tror på att bara rulla lugnt alla pass. Det behövs lite intensitet på vissa pass varje vecka också för att tvinga kroppen till anpassning och därmed förbättring.

Igår stod det alltså intervaller på programmet. Precis som dagen innan.

I träningsprogrammet som jag alltid gör själv stod det: 10 minuters uppvärmning. Därefter 21 ettor med två minuters lugnare cykling mellan varje (totalt 60 minuter). (Bara en minuts lugnare cykling inför sista ettan.) Därefter 10 minuter lugnare cykling. Totalt 80 minuters träning.

Jag är ganska bra på att känna av hur hårt jag kan köra utifrån nuvarande form och hur sliten kroppen är. Allt för att orka med samma typ av intensitet ett helt pass. För dagen innebar det en målbild på minst 420 watt på ettorna och sedan ca 195 watt på tvåorna. Detta upprepades då alltså 21 gånger.

Den stora mängd träning jag just nu försöker få in har gjort benen lite trötta, så under denna timme av ansträngning var det hela tiden benen som tog mer stryk än andningen. Hade det bara hängt på andningen och jag hade haft fräscha ben hade jag kunnat ligga klart högre på ettorna. Idag hamnade jag dock helt rätt. Jag kunde hålla intensiteten i alla 21 intervaller och det blev jobbigare och jobbigare för varje intervall utan att jag för den skulle behövde känna att det skulle varit omöjligt att göra några till när jag var klar.

Jag kör alltid mina intervaller på det sättet att jag själv måste anpassa motståndet och ställer aldrig in trainern på att hålla en viss effekt. Jag inbillar mig att det blir mer cykellikt så och det mentala blir viktigare. Trots det brukar jag vara bra på att hålla likvärdigt tryck. De 21 intervallerna landade på mellan 417 och 435 watt med ett snitt på  423. 3 watt över målbilden är ju ganska bra prickat. På tvåorna hamnade alla mellan 192 och 198 watt. Även där enligt plan. Jag arbetade också på att hålla ganska hög kadens, så vid alla ettor låg den kring 103-106. Det är klart högre än där jag är effektivast.

Om jag inte varit medveten om att det är tidigt på säsongen och jag är lite sliten kändes det jobbigare för benen än vad det borde och det blev mer mjölksyra än vad det brukar bli på den insatsen. Men utifrån förutsättningarna var det ändå ok.

Snittpulsen under de 60 minuter med intervaller blev endast 80% då den sjönk snabbt på tvåorna. Intensiteten under 60 minuter motsvarade en jämn insats på 321 watt.

I helgen blir det inga intervaller utan planen är distanspass ute. Nu är det blixthalka, så vi får se hur det går med detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar