onsdag 15 november 2017

Hur tänkte första människan som flyttade hit? - eller fartlek ingen lek

Först en heldag med mina ledare i Barn- och utbildning. Stort engagemang och många bra tankar och beslut. 

Sedan hem i kylan. Dock bara minus 9 när jag cyklade hem. I morse var det minus 14 och då var det ingen lek. 

Jag fick i morse en liten reflektion. Hur tänkte de första människorna som flyttade hit? Människorna kom söderifrån ca 8000 fk. De hade bristfälliga kläder, bodde ofta i grottor, jagade sin mat och självklart ingen el, utan bara eld. 

Kom de då till ödemarken och tänkte att minusgrader, blåst, snö och en mark som inte är så bra att odla är toppen? Kan inte bli bättre helt enkelt?! Ja, inte vet jag. Men det känns inte helt logiskt i alla fall.

Ja, åter till dagen. Efter arbetet åkte jag och hämtade ett paket som jag beställt. I paketet fanns en ny reflexjacka som behövs här i mörkret, en ny cykelpump som ska sitta på cykeln och dessutom lite rengöringsmedel och  smörjmedel.

Sedan hjälpte jag sonen med att förbereda sig för ett prov i SO som han ska ha i morgon.

Lite senare var det dags för lite träning. Idag var planen ett kortare pass med lite intervaller.

En intervalltid på 20 minuter stod på programmet. Då jag kände mig lite sliten tog det emot en hel del innan jag rullade igång. Jag ställde därför om planen för hur de 20 minuterna skulle genomföras, allt för att öka motivationen. Det viktiga var ju att få rätt träningseffekt och inte att intervallerna genomfördes på ett visst sätt.

Jag rullade lugnt 30 minuter och sedan var det dags. Jag hade bestämt mig för en fartlek. Det innebar att jag kontinuerligt bytte växlar och kadens. Intensiteten varierade mellan ca 220 watt upp till drygt 600 watt. Inga fasta tider för något utan jag tryckte på en stund, släppte av och tryckte på igen. Ibland höll jag i på högre watt och ibland lägre. Ingen fastställd tid då jag skulle köra hårt, respektive lugnare. 

För dagen var benen tröttare än andningen. Det innebar att det började bränna i benen innan pulsen satte stopp. Det innebar också att min snittpuls för tjugan bara landade på 88%, men det fick vara okej ändå. Snitteffekt på 338 watt och den normaliserade effekten som visar hur hårt det varit om jag haft en jämn effekt landade på 351 watt. Ganska hårt, men det ska finnas mer när benen är piggare.

Lugnt rullande i 15 minuter och sedan var det slut för idag.

I morgon står det åter intervaller på programmet. Vi får se hur det går med motivationen och om benen vill vara med.

2 kommentarer:

  1. Ja för mig är det väldigt svårt att förstå hur de ens överlevde???
    Nää tacka vet jag det sydeuropeiska klimatet alla gånger i veckan. Skulle jag vinna en större summma pengar så vet i alla fall jag vad jag skulle göra med en del av dem :-)

    SvaraRadera