torsdag 21 februari 2019

Vet du exakt hur all träning ska läggas upp har du nog inte tänkt tillräckligt - mina tankar kring detta

För egen del är det långt till någonting de flesta skulle säga vara riktig träning. För min del handlar det just nu om grundläggande rehab. Men det gör ju inte att träning blir mindre intressant.

Ni som följt mig vet att jag är väldigt intresserad av träning, träningsformer och hur vi kan optimera träningen. Jag gillar också att reflektera kring detta och dela med mig av mina tankar.

Många av er hör av sig till mig och jag noterar att ganska många upplever att ni vet säkert vad som är den bästa träningen och ofta hänvisas till olika typer av resultat man läst sig till. Själv har jag lärt mig att ju mer jag lär mig, desto mer inser jag att det finns mer att förhålla sig till och ju mer komplicerat blir det.

Det innebär att jag lärt mig att den som stensäkert vet hur träningen ska läggas upp och är kategorisk i det, sällan har reflekterat tillräckligt. Det finns nämligen ingen enkel sanning och inte endast en väg till framgång.

Att rakt av tro på forskning och deras slutsatser, och särskilt utan att gå på djupet på resultaten och sätta sig in det hela i ett större sammanhang är också ett misstag som många gör.

Mitt tips är att lyssna in, reflektera, vara öppen för att ändra hur du tränar, men inte köpa allt du hör.

Några grundläggande tankar jag har är att du behöver variera din träning. Över tid tror jag inte att det är hållbart att bara köra en typ av träning. För de flesta är en utgångspunkt att lägga intensiteten på träningen så att det mesta är hårt eller lugnt. Dvs du lägger träningen så pass lugnt på en större del av din träningstid så att du orkar köra tillräckligt hårt när du kör hårt. När du sedan kör hårt ska du inte alltid maxa, för då riskerar det bli för lite tid och för få pass där du orkar köra hårt. Blir det för mycket träning som är medelintensiv sliter det enligt min erfarenhet mer än vad det ger och det blir svårare att orka köra tillräckligt hårt på intervallerna.

För dig som ännu inte är så vältränad, så är det viktigaste att träna på. All typ av träning ger förbättring.

I vanliga fall är det väldigt noga att jag tränar väldigt strukturerat och genomtänkt för att inte stagnera. Nu när jag är helt otränad efter mycket lång skadefrånvaro får jag vara glad för minsta lilla träning som jag kan klara den närmsta tiden. Ja, sedan vet jag också att all träning då ger någon typ av förbättring, om än från en mycket låg nivå. Vi får se när jag kan göra mitt första korta cykelpass och se på hur extremt låg nivå jag börjar på. Jag hoppas på att snart kunna prova att sätta mig på trainern, då upprätt utan att hålla i styret. Ja, vi får se när det blir och hur det går.

Om du är medeltränad eller ännu starkare bör du förutom att ta hänsyn till ovanstående också periodisera din träning. Det innebär bland annat att du varierar din belastning mellan dagar, veckor, månader osv.

Det innebär också att du periodiserar typen av träning du bedriver då det finns mycket som tyder på att det är bättre att fokusera på en typ av träning åt gången. Om du planerar för 8 intervallpass på fyra veckor innebär det att det troligen är bättre att köra 5 intervallpass v.1 och sedan ett intervallpass v.2-4 istället för att köra 2 intervallpass varje vecka. Dvs samma mängd träning som körs mer koncentrerat ger då mer. Det blir alltså veckor/perioder med fokus på distans, Vo2, tröskel etc.

Vilken typ av intervaller som fungerar bäst beror bland annat på vilken typ av träning du svarar på, din träningsbakgrund, ditt mål med intervallerna, mängden intervaller, hur hårt du kör intervallerna, vilken del av säsongen du är inne i och vad du i övrigt tränar. Sedan spelar det mentala in. Den träning du trivs med ger oftast bättre resultat över tid.

Glöm inte heller att träning ska vara roligt och vill du bli bättre så cykla på.

Ja, det var några av mina tankar. Läs och reflektera med öppet sinne utan att automatiskt ta till dig allt jag skrivit. Men förkasta inte heller utan att först tänkt igenom det hela - Kan det ligga något i detta och finns det något jag kan lära/ta till mig?

För övrigt kunde jag i dag lyfta min högerarm högre än vad jag klarat sedan olyckan. Ingen stor sak kan tyckas, men helt klart ett steg på vägen. Små delmål mot de stora målen.

6 kommentarer:

  1. Håller helt med dig, sen en stor grej är ju vad som "funkar för mig". Man skämtar gärna om det men det finns många vägar som leder till hög kapacitet och man måste hitta både en väg som skapar tillräcklig överbelastning att bygga kapaciteten men också den väg som man orkar genomföra år ut och år in, att bara göra allt optimalt om de inte i grunden känns kul kommer man bara så långt med. Där kommer ju också variationen in. En av de största fördelarna med periodisering (som jag använder det) är att varje vecka får en liten ny inriktning och det blir roligare att ta tag i en ny intervalltyp eller att pusha sig hårt sista veckan innan en återhämtningsvecka. Skulle jag bara mala på på samma sätt vecka ut och in så skulle jag inte orka träna lika mycket rent mentalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så. Då har vi samma bild av tillvaron och nyckeln till framgång.

      Radera
  2. Ni har väldigt rätt båda två tycker jag, för att utvecklas måste man hitta nya sätt att utmana kroppen. Om det är genom att köra hårdare, längre mer styrka eller nått annat beror väl på vad man gjort fram tills nu.. Så allt är väldigt inviduellt, men just därför är det så roligt att försöka hitta den där perfekta vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, så sant. För övrigt verkar du hittat ytterligare växlar här i vinter. Din Zwiftcykling är verkligen imponerande. Själv har jag inte ens provat. Vi får se hur det blir nästa vinter om kroppen är i fas.

      Radera
    2. Ja jag behövde nått nytt som inte var så strukturerat och mer på känsla, sen finns det ju ändå en tanke och plan med allt.. Men inte riktigt så uppstyrd som tidigare😊 Räknar med att du är med nästa vinter och kör lite Zwift!!

      Radera
    3. Ja, ibland är det helt rätt att inte vara så uppstyrd. Bara det finns en kort- och långsiktig tanke i bakgrunden. Sedan vet vi hur mycket motivation och glädje kan göra för prestationen. Så har man den träningsbakgrund du har och en bra kunskap kring träning tror jag helt klart på det upplägg du kör nu. För många som helt random kör och kanske inte har så mycket bakgrund och kunskap så kanske inte alltid zwift är vägen till framgång. Jag hoppas på att vara på träningsspåret nästa vinter, sedan får vi se om jag hoppar på zwifttåget.

      Radera