onsdag 26 februari 2020

Vad hände? 15x3 minuter med oväntat resultat

Igår blev det en hektisk dag med en tur till Umeå direkt efter jobbet. Där hämtade vi den nya soffan vi beställt och dessutom min nya fåtölj som ska bidra till att min kropp mår bättre.

Därefter åkte Katten på yoga och jag veckohandlade. Sedan hem för att lasta ur våra nya möbler. Inte nog med att vi fått låna fars släpvagn, han kom dessutom förbi och hjälpte till att bära då jag fortfarande inte kan göra sådant efter mina skador. Verkligen snällt!

Vid 21 var allt klart. Sedan väntade tre timmars arbete, då det var en hel del som behövde lösas.

Så vilodag från träningen, men inte vilodag i sig alltså.

Idag har jag haft extra mycket smärta i kroppen och dessutom varit orolig för att förkylningen slutligen tagit mig.

På kvällen tänkte jag ändå prova träna, då det efter ett tags vila efter jobbet kändes lite bättre i mina skador och vilopulsen var ändå helt okej vilket tydde på att det skulle kunna gå att träna.

På programmet stod 3-1 intervaller. Ursprungligen var det tänkt att vara stressad tröskel som gällde, men då kroppen var som den var och jag i övrigt inte kört denna typ av intervaller på flera år tänkte jag att i dag fick det gå lite lugnare. I stället planerade jag att få till så många treor som möjligt under 60 minuter.

Planen var att lägga mig på drygt 340 watt på varje trea och sedan ca 200 watt på den lugnare minuten. Detta utan att veta om det skulle vara för hårt/lugnt. Jag rullade igång med sällskap av lite fotboll på tv:n.

Det kändes förvånansvärt lätt och bra. Pulsen var också låg. När det gått 30 minuter bestämde jag mig för att köra nonstop i en timme. Men så blev det inte.

Efter 44 minuter var det stopp. Jag hade varit klantig och inte laddat min cykeldator och så var det slut på batteri. Tur då att den är rejält snabbladdad. 10 minuter senare var jag igång igen.

Det var egentligen 4 ggr 3-1 kvar, men då jag nu tagit en paus bestämde jag mig för 5 intervallblock så skulle det bli 20 minuter. Jag bestämde mig också för att höja intensiteten till drygt 350 watt på treorna respektive ca 210 watt på ettorna.

Av någon underlig anledning fortsatte det att gå "för lätt". Hade jag inte haft effektmätare även på min trainer så hade jag trott att min effektmätare på cykeln fått spratt. Ja, nu är jag förstås inte säker på att den är helt exakt, men den visade i alla fall konsekvent mot tidigare.

Efter 16 minuter var det dags för sista trean. Jag bestämde mig för att öka effekten ytterligare lite och körde dessutom en fyra. Så ett snitt på 340 watt sista 10 minuterna. För hela tjugan landade det på 330 watt.

Kroppen är verkligen underlig. Idag var kroppen helt plötsligt mycket starkare, trots att det mesta talade emot. Totalt landade det på 49 minuter intervalltid (14x3 minuter och 1x4 minuter) och ett snitt på ca 345 watt. Samtidigt då inbäddat bland intervallerna 14 minuter på i snitt på ca 205 watt.

Trots hyfsat bra effekt på treorna var pulsen låg. För det första blocket med 3-1:or som tog 44 minuter blev det en snittpuls på 80% av maxpuls och för den sista tjugan 82%.
Idag trycker jag på "Nöjd-knappen"

Nu kanske detta var en engångsföreteelse och jag vaknar upp till nästa gång. Om inte, lär jag behöva höja effekten en bra bit om det ska bli "rätt" puls och upplevd ansträngning för att det ska räknas som stressad tröskel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar