torsdag 23 oktober 2014

Spinning = Vadskada?!

Ni som följt min blogg under längre tid vet att jag för två år sedan drog sönder min ena vadmuskel när jag spelade innebandy. Från den dagen har jag inte längre kunnat träna innebandy utan får nu nöja mig med att träna sonen och hans kamrater.

Rehabiliteringen efter skadan tog lång tid och först ca 9 månader efter skadan kunde jag cykla helt som vanligt och utan varken stödstrumpa eller Kinesiotape. 

Att springa eller göra andra likartade aktiviteter har inte fungerat sedan skadan. 

Det sista året har jag dock inte haft några känningar i vaden, varken vid cykling eller i vardagen.

Nu har jag dock kört spinning vid tre tillfällen och genast känner jag att vaden är ansträngd. Vad beror då detta på!? Ja, det har nog olika förklaringsgrunder. Till att börja med ligger klossen som fäster i cykeln längre fram än när jag kör racer vilket ökar anspänningen för vaden. Sedan är spinning i sig en ny form av cykling och det blir en annan typ av belastning och sittställningen är inte lika som på min invanda racer. 

Den största anledningen tänker jag dock beror på den stora mängd av ståcykling som man ska ägna sig åt inom spinning. I vissa pass kan det vara så att ungefär halva tiden förväntas man stå upp och cykla. 

När jag tränar på trainer eller utomhus står jag väldigt sällan och aldrig mer än 30 sekunder i stöten. Här ska man i bland ståcykla med hög belastning i upp till fem minuter i sträck.Sedan sitter man en kort stund och sedan upp och stå igen. Inte som jag brukar cykla och inte helt likt cykling utomhus.

Hur ska jag nu hantera detta då jag samtidigt tänker att det finns tydliga delar i spinningen som kan vara ett komplement till övrig träning inför nästa säsong!? Det är också ett bra sätt att få upp pulsen, och det kan vara roligt att träna med andra. 

Ja, till att börja med får jag helt enkelt "fuska" en del - vare sig vad de andra tycker eller ej. Dvs - jag får i partier som sliter extra på vaden köra med högre kadens än vad man enligt ledarna ska och helt enkelt sitta mer. Sedan känns det inte helt optimalt att inte göra som de andra, men alternativet är nog att helt enkelt avsluta denna typ av träning. 

Jag hoppas att detta kommer att vara okej bland övriga, att det känns okej för mig och att vaden då håller. I sådana fall planerar jag att trampa vidare med spinning - åtminstone ett tag till. Sedan kommer spinning aldrig bli det som sätter basen och blir min huvudsakliga träningsform.

I kväll är det dags för mitt fjärde spinningpass sedan jag gjorde mitt första pass någonsin förra torsdagen. Det blir till att köra extra stretching innan, lite Voltaren och mycket sittcykling. Nu hoppas jag att vaden fungerar och att allt ska kännas bra.

2 kommentarer:

  1. Ja det är synd att det blir så där Tomas. Du har säkert rätt lite annan sitt- och fotisättning så blir det bekymmer. Kroppen är känslig för förändringar när vi kör hårt. Jag tog med mig måttbandet när jag körde spinning med Piteå CK för några vintrar sedan... Först var det några som skrattade men efter nått pass kom några andra cyklister fram å ville låna måtbandet. Jag försökte justera in sadelstolpen så noga det gick samt styret längsmed. Det blev kanon för mina känsliga vader.
    Sen så har jag för säkerhets skull 2 stretchövningar efter varje trainerpass.
    Du ser dem på följande sida: aktivtraning.se/stretch
    Vaderna 1 och vaderna 2!
    Hoppas du kan fortsätta med spinningen för den är som du
    säger ett bra komplement!
    Själv har jag till familjens stora glädje testa värmeväxlaren... Hehehe!
    Såg visst ut som Dart Vader med den för mun och näsa... Jaja! Det blir
    säkert bra det där :-)
    Hoppas du mår bättre cykelbroder!
    Kämpa på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan nog vara en idé att vara extra noggrann med sittställningen. Idag såg jag till att värma upp ordentligt, stretcha och massera innan träningen. Efter träningen körde jag mer stretching och känslan var bättre. Tack för tipsen på hemsidan. Det stärkte mitt tänk då jag insåg att de stretchingövningar jag kör nästan identiskt finns beskrivna på denna sida.

      Så du har testat värmeväxlaren!? Hoppas det kändes bra, trots att utseendet kanske inte blir det vackraste...

      Vi kämpar vidare.

      Radera