fredag 23 februari 2018

Jag fick inspiration och en bra känsla, och nu bär det av utomlands

Det är få saker som kan göra mig så känslosam som sport. Särskilt när någon/några övervinner något extra eller när en framgång sker oväntat. I detta OS har det blivit väldigt mycket känslor och jag har fått glädjas många gånger.

Jag är så imponerad av alla idrottare som tar chansen och får framgångar och när jag ser hur glada de är, biter det i själen.

Idag skidskytte och återigen överträffade de sig själva. Otroligt spännande hela loppet och framför allt gläds jag åt Fredrik Lindström som efter att ha kämpat så många år äntligen får en extremt stor framgång.

Jag fick lite inspiration till dagens träning och bestämde mig då för att korta den totala intervalltiden. Ja, det låter ju inte som inspiration, men det var det.

Det var åter 30-30 på programmet och istället för 5 ggr 6 minuter bestämde jag mig istället idag för 4 ggr 6 minuter. Sedan 4 minuter lugnare mellan varje intervallblock.

Ja, det som var skillnaden i dag mot för förra passet med 30-30 var att jag tänkte köra mig riktigt trött och inte ha så mycket sparat.

Först rullade jag dock lugnt en timme innan det var dags.

Första blocket, och nu var det dags att mata på. Det blev i snitt 474 watt på de hårdare delarna och 254 på de lugnare 30-sekunderna. Under de 4 lugna minuterna fram till nästa block tänkte jag att det borde gå att öka lite och det gjorde jag också. Andra blocket i snitt 491 watt respektive 250 watt. Känslan var god, men nu började det ta emot lite mot slutet av sexan.

Jag bestämde mig dock för att försöka hålla samma tryck även i tredje blocket, och det lyckades (490 och 246 watt). Mot slutet av detta tredje block började det bli riktigt jobbigt. Det blev trots allt 3,5 minuter i pulszon 5 och 93% av maxpuls mot slutet.

Jag insåg att sista sexan inte skulle bli någon lek. Det blev den inte heller. Redan vid andra hårda 30 sekunderna blev det extremt tufft och jag låg över 90% av maxpuls. Jag bestämde mig för att verkligen inte ge mig på de hårda delarna, men accepterade att de lugnare 30 sekunderna fick bli lugnare än i de andra tre blocken. Med vilja tog jag mig igenom med bra tryck på de hårda delarna, men alltså lägre på de lugna. Men jag tog mig igenom och även nu var det bra siffror för att vara jag. 489 watt respektive 223 watt i snitt.

Efter avslutat block var jag riktigt seg och mådde nästan lite dåligt en stund. Men jag rullade lugnt i ytterligare 40 minuter innan jag var klar för dagen. Totalt 135 minuters cykling.

Jag är i alla fall riktigt nöjd att kroppen svarade så pass bra idag då det inte känts toppen på slutet.

Den normaliserade effekten för de fyra sexorna inklusive de lugna fyrorna mellan landade på 351 watt under 36 minuter. Den faktiska effekten från början av varje intervallblock och de närmaste 5,5 minuterna landade på ungefär 380 watt.

Skoj när det känns bra och även siffrorna visar att det finns hopp om att formen ska dyka upp. Vi vet ju alla att det till och från inte alls fungerar när vi tränar. Då är det viktigt att bli lite extra nöjd när det känns bra. Positiva känslor ökar chansen att det fortsätter att gå bra. Det ser vi ofta exempel på när det gäller sport och livet, och många exempel har vi fått se på OS.

I morgon eftermiddag åker vi på en släktresa till Gran Canaria. Mest familjetid, men jag hoppas på att få till ungefär lika mycket träning som när jag är hemma, men istället utomhus. Lite olyckligt att det ser ut att vara halvdåligt väder med en hel del regn, men det är ju förstås inget att göra något åt.

4 kommentarer:

 1. Bra och starkt kört Tomas! Trevlig resa hoppas du får till det med träning och familj! Vädret är det inte mycket att göra åt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mazze! Ka, vi hoppas på en bra resa. Vädret är det lite surt med, och nu har dessutom ett av min systers barn fått magsjuka på flyget. Vi får se hur allt utvecklar sig.

   Radera
 2. Tvi å fy! Sicken osis! Ja bara hålla tummarna att ni andra klarar er. Men på flyget det lär smitta det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart. Än så länge är ingen annan smittad. Men min systerson åkte just till sjukhuset för dropp. Rejält uttorkad efter att ha mått så dåligt, så länge.

   Radera