fredag 23 februari 2018

Träningsprogram med tröskelträning - Träning 5: Nior och åttor

Dags för träningspass 5 och vi återgår nu till lite mindre mängd intervalltid. Ett lite lättare pass på papperet, men för egen del brukar jag vara lite trött i benen efter de första träningarna. Det innebär att jag får bita i, trots att det ser lättare ut. Dessutom blir nästa träning lite tuffare, och därför kan detta pass vara bra som ett litet "avbrott".

Har du missat de fyra första träningarna hittar du de här:
Tröskelträning - Är det något att satsa på?
Tröskelträning - intro och träning 1
Tröskelträning 2 - Åttorna
Tröskelträning 3 - Trappan
Tröskelträning 4 - Monsterpasset

Träning 5 - 2 ggr 9 minuter och 2 ggr 8 minuter

Nyckelinfo:
  • ca 70 minuters träningstid
  • 4 intervaller
  • 2 ggr 9 minuter och sedan 2 ggr 8 minuter
  • 2 minuter riktigt lugnt mellan varje intervall
  • Intensiteten i detta pass lägger du, kring 92 % av FTP (utgångspunkt) på tröskeldelen och riktigt lugnt på cyklingen mellan intervallerna.

Beskrivning av passet

Du rullar igång med 20 minuters uppvärmning innan det är dags.

När uppvärmningen är klar väntar så 4 intervaller där de två första är 9 minuter och sedan 2 intervaller på åtta minuter. Mellan varje intervall rullar du riktigt lugnt i 2 minuter.

Stumnar du tidigt i intervallerna och känner av mjölksyra går det för hårt. Särskilt den första intervallen ska kännas relativt lätt, även om den förstås är hård.

Pulsmässigt ligger du nog i mitten av pulszon 4 (ca 85% av maxpuls) när du avslutar första intervallen. Ligger du mycket högre kommer det att bli för tufft, och då bör du nog sänka lite för de kommande intervallerna. Har du inte nått upp i pulszon fyra (ca 78% av maxpuls) är det helt klart så att du behöver öka.

För varje intervall hamnar du högre och högre i pulszon fyra, men du når inte troligen aldrig pulszon fem, i alla fall inte förrän andra delen av den sista intervallen.

Efter avslutade intervaller rullar du lugnt i 10 minuter innan dagens cykling är klar.

Känns det väldigt segt efter dagens pass kan det vara läge för vila även för dig som rullat på med tröskelpass i stort sett i varje dag. Två träningar återstår och du behöver hyfsat pigga ben för att kunna rulla igenom de sista träningarna på ett bra sätt.

Att hålla koll på alla träningar och mina inlägg
Jag vet att det kan vara lite utmanande att hitta igen mina träningar och tips, särskilt om du söker via sociala medier och inte direkt på hemsidan. Ett tips kan vara att gilla min sida på facebook. Där hittar du allt och det borde vara lätt att hitta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar