fredag 22 mars 2013

Det måste vara tungt för att bli lätt!

Livet är fullt av ljusglimtar, spännande upplevelser, roliga händelser och fantastiska stunder. Det finns också delar i livet som är riktigt tuffa och som man får lära sig att hantera. Stunder man helst velat vara utan.

Sedan finns det saker som är tuffa, hårda, knäckande och inte alls roliga när de genomförs. Men ofta desto roligare efteråt. Ofta i direkt anslutning till händelsen, men det kan också vara så att tillfredsställelsen kommer långt senare.

En företeelse som för min egen del passar in här är intervaller inomhus på en trainer. Det är verkligen inte skoj när de genomförs. De är otroligt tuffa, inte roliga och jag blir ofta helt knäckt.

Men efteråt om intervallerna gått som jag tänkt är de alldeles, alldeles underbara. Då sitter jag i soffan och känner tillfredsställelsen i kroppen av vad jag uppnått. Som belöning oftast festandes på en äggmacka eller något annat gott.

I vissa fall får dock den positiva känslan vila en stund - det är när det gått överstyr och man mår dåligt, tror man kanske snart ska spy och för stunden saknar aptit. Men även i dessa stunder vänder det snart.

Framåt sommaren betalar sig också många och tuffa intervaller, då tävlingar och andra utmaningar oftast blir mycket roligare och framgången större. Att få känna sig stark - oövervinnerlig är verkligen en otrolig känsla. Det är de stunderna man får tänka på när man sitter i sitt garage instängd, med maxpuls, illamående och ben som bränner.

I dag har jag gått från bävan inför intervaller, via en knäckande känsla, till lite illamående och slutligen tillfredsställelse.

Detta uppnåddes genom ett cykelpass på drygt 60 minuter kryddade med 16 intervaller på en minut vardera med en minuts lugnare cykling däremellan. Jag låg på 95-96% av maxpuls under intervallerna, ca 350 watt och en kadens på 95. Det är alltid jobbigt med intervaller, men detta var extra tufft då det var mitt första riktiga intervallpass på en längre tid.

Sitter nu här med mina äggmackor, en fruktblandning och lite te. Tillbakalutad, njuter, och känner tillfredsställelse av en bra insats.

Jag planerar att genomföra många fler otrevliga intervallpass under våren med förhoppningen att inkassera rikliga belöningar fram emot sommaren.

1 kommentar:

  1. Stabilt pass. Själv så var jag kass igår igen och fick avbryta 20 min intervallerna då jag inte hade någon kraft och energi. Nu blir det vila och mat i några dagar.

    SvaraRadera