torsdag 9 januari 2014

Kanske lite vila - men först några fyror

Ja så var då det sista passet gjort på några dagar. Det genomfördes under gårdagskvällen och innebar  att jag tränat 9 av de 10 sista dagarna och dessutom 7 dagar i rad.

Vid flera tillfällen har jag kört dubbla pass så totalt ligger jag på 14 träningspass på 10 dagar. Passen har mer haft karaktären av tröskelträning och intervaller vilket också gjort passen kortare och den totala träningstiden blir då endast 11,5 timmar, trots så många träningar.

Idag är jag på konferens i Örnsköldsvik med Vännäs kommuns ledningsgrupp, och vi blir kvar till i morgon. På lördag är jag med sonen på två innebandymatcher. Det innebär att det nu blir vila tre dagar i rad, och nästa träning först på söndag. Tänk vilken superkompensation denna vila ska ge. Jag kommer bestämt flyga fram inom kort!?

Träningen för dagen innebar att 4 stycken 4 minutersintervaller skulle genomföras. Benen var trötta och sega vid uppvärmningen, så jag bestämde mig för att nöja mig med att försöka klara 340 watt i varje intervall. Det blev jobbigt.

Det märks tydligt att benen är lite trötta då jag varje intervall hade lägre snittpuls än vad jag brukar, samtidigt som det brände i benen och det inte kändes möjligt att öka. Jag fick istället koncentrera kraft och vilja för att överhuvudtaget klara att hålla bestämd effekt genom alla intervallerna. Det gick dock och snittwatten låg mellan 342 och 345 vid de olika intervallerna. Snittpulsen vid första intervallen hamnade på blygsamma 87% och vid den sista på endast 90% av maxpuls. Som högst trycktes pulsen upp på 93%. Alla pulstal var minst 3% lägre än vad de brukar vara när jag ska köra mig trött på fyror. Nu blev jag trött ändå, men mest i benen.

Det är fascinerande vad snabb formutveckling det blir efter träningsuppehåll och därefter sätter igång med nötandet på trainern.

Vid gårdagens träning var jag seg, hade tränat många dagar på raken, men hade ändå samma snittwatt på 4-minutersintervallerna som jag hade på ettorna för drygt två månader sedan. Då var dessutom pulssnittet högre. Jag hade också 6 snittwatt högre än när jag för fyra veckor sedan körde fyror, och då var snittpulsen i går markant lägre och vid förra tillfället och dessutom hade jag då haft tre vilodagar innan fyrorna.

Så trots att jag idag inte var mitt allra bästa jag, känns det som det fortsätter åt rätt håll.

2 kommentarer:

  1. Att pulsen inte går upp på vanligt sätt är ju ett klassiskt tecken på att man börjar bli sliten.

    Så länge prestationen ändå är bra är det ingen fara men såhär står det i mitt träningsupplägg: "Välfyllda energidepåer, låg puls och dålig prestationsförmåga är ett tecken på obalans mellan träning och vila. Ta en vilovecka med endast lågintensiv träning"

    Nu presterade du ju ändå ok men det låter ändå som dina vilodagar helt klart behövs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som det ligger rätt. Dina tankar stämmer, men jag presterade ändå. Då har jag nog inte dragit det för långt, men det är rätt att vila. Sedan får vi se på söndag hur kroppen känns.

      Radera