onsdag 12 mars 2014

Kramp och illamående

Sjujädrar anåda vad jag blev trött. Riktigt riktigt trött.

Jag smällde till med en träning som innebar 15 minuters uppvärmning, 5 minuter sweetspot och därefter hårdkörning i 50 minuter innan det blev en kort avrundning.

Den hårda delen där snittpulsen blev 87% av maxpuls innehåll 3 intervaller och mellan intervallerna körde jag en blandning av sweetspot och tröskel. Jag gick alltså aldrig ner i lugn cykling någon gång under denna tid.

Intervallerna innebar vardera en 12;a, en 4:a och en 3:a. Att först köra en tolva följt av fem minuter sweetspot, 5 minuter tröskel och direkt efter en fyra där intensiteten var hög och där jag låg hela fyran på ca 93% av maxpuls - var riktigt tufft. När fyran var över blev det två minuter sweetspot, 2 minuter tröskel och sedan en trea där jag tryckte upp pulsen på 96%. Det var inte mindre tufft.

Efter avslutade intervaller körde jag blandat sweetspot och tröskel tills det gått 50 minuter och den hårda delen skulle avslutas. Cyklingen avrundades med fem minuter lugnare cykling.

Hela passet kändes riktigt bra och jag tryckte på lika bra som igår. Att kontinuerligt höja intensiteten från 340 till 410 watt de första fem minuterna för att därefter ligga kvar på 410 watt i fyra minuter innan jag avslutade intervallen på 360 watt var för mig riktigt bra. Dessutom kändes det hyfsat kontrollerat.

Det kändes lika bra på de andra intervallerna som låg en bit över 400 watt. Men visst blev jag trött - riktigt trött.

Den riktiga tröttheten kom dock ca 30 minuter efter avslutat pass. Jag fick då krampkänning i baksida lår bara jag böjde benen och dessutom kände jag av ett visst illamående. När jag skriver detta har det snart gått 3 timmar sedan jag avslutade passet, men jag är fortfarande matt. Både i kroppen som helhet och i benen. Jag har också varit tvungen att fortsätta trycka i mig energi för att piggna på mig.



Att kunna trycka så bra och så länge att jag får den här effekten efter avslutad träning känns riktigt bra. Jag vet ju att det är bara när jag börjar vara stark som jag både fysiskt och mentalt klarar att pressa mig så långt.

Det blev idag 316 watt och 83% av maxpuls för hela passet och för de hårda femtio minuterna en bra bit över detta. Inte helt fel.

Det är skönt att kunna bli trött - på riktigt. Även om den matthet jag känner just nu gärna får gå över på en stund. Det gäller även det diffusa illamåendet...

Det blir intressant att se hur benen känns vid torsdagens

cykling efter rejäla urladdningar två dagar i rad.

6 kommentarer:

  1. Du verkar vara i extremt bra form. 410 watt kontrollerat i 4 min är ju riktig elitnivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, formen är bättre än vad jag kan komma ihåg att den varit något år tidigare vid den här tiden.

      En passus ska dock sägas att det finns en viss reservation för uppgiven watt utifrån att trainern kanske inte visar rätt, och jag ska också erkänna att kontrollerad innebar att jag inte hade problem att klara intervallen. Jag var rejält ansträngd.

      Radera
    2. Enligt osäkra källor på internet visar en kalibrerad Tacx ca 10% för hög effekt. Stämmer det är du bra stark, inte monsterstark

      http://happymtb.org/forum/read.php/1/1063150/1531322#msg-1531322

      Radera
    3. Ja, det låter ju bra. Då har jag mer utrymme för förbättringar - och vem vill vara ett monster!?

      Radera
  2. Ah sweet pain! ;-)
    Men en sak är säker du för flyttar din mjölksyretröskel för varje sånt här pass. Att du mådde illa kan jag förstå med den ansträngningen. Starkt Tomas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt skönt när man mår lite dålig och tärd efter en träning - då vet man att nu har jag tagit i ordentligt.

      Helt klart bra pass....

      Radera