söndag 12 april 2015

Mallorca - Att fixa Di2-växlar o hur får man tyst på en knarrande cykel?

Dessa dagar när jag är själv här på Mallorca och jag dessutom cyklar lite mindre finns det mer tid över. Vad gör man då?

För det första försöker jag att göra så lite som det går. Det vill säga vila och bara vara. Jag har också arbetat en del, då det är svårt att undvika när man är borta så pass länge. Men sedan har jag under fredag kväll och lördag fixat på sådant jag sparat medan Katten var här, men som bör vara fixat innan de övriga kommer.

Jag har bland annat sett över hela cykeln och gjort en mindre service. Jag har också rengjort pärlan.

Som jag tidigare berättat kom min nya cykeldator just innan jag åkte, så den håller jag på att sätta mig in i och även Polar flow där man matar in träningen. Ja, så har jag idag även installerat de sensorer som hör till.
Nya sensorer till min Polar V650
Som ni sett vid tidigare inlägg har jag köpte en Stages Power. Den fungerar bra och ger intressant information, men dock än så länge bara om jag har brors cykeldator bredvid. Ganska så surt. Ja, de kommer att fixa kompatibilitet även till min Polar V650, men först om ca två månader. Hade inte varit fel om de informerat om detta innan jag köpte.... I övrigt finns det än så långe flera funktioner jag uppskattar på Polar V650 och som nog blir ett lyft, men jag avvaktar innan jag ger ett helhetsomdöme.
Ny Stages Power - vevarm
Sedan var det de här elektroniska växlarna som inte fungerade som de skulle när jag kom hit. Bakväxeln fungerade bra, men fram gick det inte att växla mellan stora och lilla klingan. Så länge Katten var här, ville jag inte mixtra med detta med risken att jag skulle ställa till det och inte ha någon cykel att cykla på. Det fungerade också fint att mestadels ligga på lilla klingan och när det inte var berg i antågande, manuellt lägga den på stora klingan och ha den där istället.Ett upplägg som kommer att fungera sämre när vi är 13 cyklister från Vännäs CK som cyklar tillsammans.
Fixad framväxel genom lite skrivande på skruvar här och där.
Nu när jag har några dagar för mig själv tog jag igår tjuren vid hornen och började titta på problemet. Det är ju då inte helt fel med internet och youtube. Vad gjorde man förr när man fick problem? Hur som kom jag fram till att växeln nog fått sig en stöt i transporten, och flyttade därför på växeln innan jag började en justering enligt instruktion. Och ja, efter lite mickel var det löst och nu fungerar växlarna hur bra som helst igen.

I fjol på Mallorca lärde jag mig hur man ställer in bakväxlarna på Di2, nu vet jag hur framväxeln fungerar. Alltid roligt att lära sig nytt.

För er som tvivlar på elektroniska växlar och är skeptiska på alla de sätt, kanske ska ni tänka om?! Jag är hur som helst mycket nöjd. Det är mycket trevligare och tystare att cykla med dessa växlar och gör en också rappare, även om det hjälper till att ha starka ben.

Efter att ha tvättat, servat, satt dit sensorer och fixat växlarna borde väl allt vara frid och fröjd med min fina Canyon!? Men icke. Precis som under fjolårets Mallorcaresa låter cykeln som ett tröskverk. Eller ska jag säga så här. Den låter som ett tröskverk när jag sitter ned och trampar och använder mycket framsida lår i rundtrampet. Står jag upp, har inget tryck alls, och inte heller när jag tänker på att använda baksida lår vid rundtrampet. Även när jag kör enbenstramp är det tyst. För mig är detta ett litet mysterium.

I fjol var problemet att pedalerna behövde smörjas. Jag har därför jagat smorsel, och hittade till slut detta i dag. Om det löste problemet? Tyvärr inte.

Jag vet också att det ibland låter av snabbkopplingarna, så de har jag mixtrat med, utan resultat.
Nu lurar jag på att det kan komma från bytet av vevarm när det byttes till Stages Power. Kan det vara för lite ”smörj” där. Sitter det inte fast ordentligt? Ja, vad vet jag. Att kolla på detta själv här går inte, då jag inte har några verktyg, men självklart går den att lämna in.
Är det i detta område oljudet kommer från?! Ja, vem vet?

Jag tar gärna emot förslag på tänkbara lösningar.

Allt detta gjordes under gårdagen. Idag blir det lite mer trevlig cykling. Hade varit ännu trevligare om inte cykeln levt om så förbaskat...

10 kommentarer:

 1. En massa mek är väl ett nödvändigt ont ibland. Sedan att det fortfarande låter är ju inte bra, jag är precis som du blir tokirriterad om jag har några missljud i hojen som inte ska vara där. Jag hade nog uppsökt verkstan, minns inte var den bästa var men min cykelbroder Freddan vet säkert! Har för mig att han nyttjat dem nån gång...
  Bra dock att du fick till DI2 växlingen.
  Lycka till nu med resten av träningslägret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missljud är alltid fel. Vad gäller verkstad verkar de flesta ställen här vara fokuserade på uthyrning, och då är de nog inte så intresserade av min cykel. Vet du/någon ett bra ställe att lämna in tar jag tacksamt emot det. Det kan vara bra, när "olyckan" är framme att ha kollen.

   Nu behövdes det inte i detta fall som du ser i senaste inlägget, men för framtiden så.

   Radera
 2. På din beskrivning känns det som liknande problem jag haft. Byte av vevlager gjorde att den blev tyst på min cykel. Lycka till under VCK-veckan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips Putte. Det var vad jag också lutade mot. Självklart något att kolla vid liknande problem. Nu visade det sig att det inte var felet, utan en så enkel åtgärd att det handlade om sadelstolpe och sadel.

   Radera
 3. Press ut vevlager och byta fet, press in ingen med monteringspasta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Precis vad jag tänkte var nästa åtgärd, men nu hittade jag felet som var ännu enklare. Ditt tips tar jag med mig till nästa gång när det lever om. För det gör det ju förr eller senare.

   Radera
 4. tomas ! jag hade ett liknande problem efter en resa till Spanien och mycket cykling uppförsbacke. Jag blev galen och visste inte hur jag skulle trampa för att få cykeln tyst. Efter en massa utredning verkade det vara pedalerna. Prova att byta dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Tomas. Man blir verkligen galen av oljud. Det stör helhetskänslan.

   I fjol hade jag samma problem och då var det precis som du beskriver pedalerna som var boven. Rejält infettade blev det tyst.

   Jag provade samma nu, men ljudet kvarstod. I går hittade jag slutligen felet som jag skriver om i mitt senaste inlägg - det var så enkelt som sadelstolpe/sadel.

   Jag skickar en tanke till dig, Ida och barnen.

   Radera
  2. bra att finally hittade felet :-) tack tomas!

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera