fredag 3 januari 2014

Bättre än Tour de Ski

Efter gårdagkvällens lyckade träningspass spände jag idag bågen ytterligare.

Efter bara 12 timmars vila var det dags för dagens första träningspass. I dag var planen att köra sweetspot under hela damernas Tour de Ski för att därefter vila en timme. Sedan var tanken att åter ta tjuren vid hornen och cykla sweetspot under hela herrarnas Tour de ski.

Hur det gick - Bra, mycket bra.

Jag höll mig till sweetspot hela pass ett förutom fem minuters uppvärmning. Det innebar att det blev 50 minuters cykling innan damerna var i mål.

Passet visade endast ett snitt på 76% av maxpuls och 265 watt, och för sweetspotdelens 45 minuter ett snitt på 78% och 268 watt. Det gick inte så hårt men det kändes bra hela tiden och benen kändes fräscha. Roligt.

När jag vilat och ätit lunch var det efter ganska exakt en timme dags för träningspass två.
Jag startade även detta pass i sweetspot med likartade siffror som vid första passet. Jag var fortsatt mycket pigg, så jag beslutade mig för att köra en tjuga med högre intensitet. Det blev ett snitt på 294 watt och 94 i kadens. Snittpulsen under tjugan låg trots det bara på 81% av maxpuls.

Efter avslutad tjuga blev det 5 minuter sweetspot och därefter höjde jag tempot igen och höll det tills målgång för Tour de ski. Det innebar ytterligare 25 minuter på 294 watt. Snittpulsen denna gång på 82% av maxpuls.

Mot slutet av andra passet började det kännas lite segt, men trots detta höll jag upp intensiteten hela passet.

Total träningstid i dag blev ca 130 minuters varav 5 minuters uppvärmning. Övrig tid fördelades på 80 minuter kring sweetspot och 45 minuter med högre intensitet.

Snittwatt under de 130 minuterna (inkl uppvärmning) blev 276 watt och en snittpuls på 79% av max. Räknar vi bort uppvärmningen blev det ca 280 watt och 80% av maxpuls.

Det som framför allt var bra i dag var den positiva känslan och att jag hade så fräscha ben. I vanliga fall brukar också pulsen ligga mycket högre vid samma belastning.

Nu efteråt känns det trots allt i kroppen som att jag kört på ganska hårt både igår kväll och vid de två genomförda passen i dag. Dessutom alla tre passen genomförda inom 18 timmar.

Jag har nog en del energiunderskott just nu, då jag börjat må lite dåligt. Ska gå och äta och förbereda mig för i morgon. Planen är att cykla med Tour de Ski även då. Hur det kommer att gå återstår att se.

Du kanske tänker att det är väl inte så svårt att köra på i drygt två timmar när snittpulsen inte är högre än så här. Jag håller med. Men det är inte därför jag är så nöjd, utan det är som sagt känslan i kroppen och att puls i förhållande till det tryck jag lyckats hålla hamnar allt bättre. Det gör att när jag framöver höjer pulsen borde effekten kunna höjas ytterligare.

Det är helt klart så att jag lyckats höja min tröskel ganska markant, vilket känns bra. Fortsätter det så här ligger jag bättre till än vid samma tidpunkt förra året och då ser det lovande ut inför sommaren.

1 kommentar:

  1. Nja det där är inte kattskit inte. Sätt någon annan att cykla på den watten i lite drygt 2 timmar de skulle vara totalt slut jag lovar. Så nog är du bra tränad alltid!
    Kul! Fortsätt så ska du se att kommer mera :-)

    SvaraRadera