lördag 4 januari 2014

Check

Andra passet för dagen avklarad, och nog kändes det i början på passet att benen var lite sega.
Fem träningspass med ganska god intensitet inom de senaste 46 timmarna ska ju i och för sig slita. Samtidigt är det ju också så att det är sådant som kan ge den riktiga superkompensationen, bara man inte går över gränsen. Det är också viktigt att lägga in vila efter en tuff träningsperiod. Det är också något som planeras i början/mitten av nästa vecka.

En av indikatorerna för att bedöma hur sliten jag börjar bli är att kolla hur snabbt min puls går ned vid vila. Resultatet i dag var lovande. Vid avslutad träning gick pulsen ned till 100 på "nolltid" vilket tyder på att jag har mer att ge.

Ja, hur var då detta pass?

Jag hade bestämt mig för att köra något lugnare än på förmiddagen men körde ändå på riktigt hyfsat. Det blev 40 minuters träning innan damerna på Tour de Ski var i mål. Jag körde med en intensitet som skulle kunna kännetecknas som sweetspot. Det kändes dock inte helt sweet. Det blev ett snitt på 282 watt och en snittpuls på 82% av max. Som högst låg pulsen på 89% av max.

Trots att det kändes fortsatt bra kan det nog bli tyngre när jag i morgon ska upp för slalombacken två gånger. Vi får hoppas att de åker fort så att inte mina två cykelpass blir allt för långa.... Kanske blir det distanstempo i morgon, ja det får kroppen avgöra.

Nu ska jag äta lite av min "berömda" fruktblandning och en självblandad müsli. Fruktblandningen innehåller mixade hallon, jordgubbar, päron och äpplen. I bland blir det även att jag kör ner lite annans och/eller blåbär. Dessutom kompletterar jag med proteinpulver i smaken vanilj eller jordgubb. Det blir riktigt smaskigt och bra efter träningen, och jag behöver inte tillsätta något socker. Prova - du kommer inte att ångra dig.

När jag har återhämtat mig blir det att åka till affären. Klockan är 17 och vi har ännu varken bestämt vad vi ska äta och än mindre är någon mat lagad. Hur som helst ska vi ha en lugn kväll när vi slutligen ätit.

2 kommentarer:

 1. Intressant läsning Tomas!
  Superkompensation är bra men man får vara noga som du själv säger med återhämtningen.
  Jag körde 63 mil ute på en vecka i maj månad när fru och dotter var utomlands!
  Veckan därpå 30 mil :-)
  Klev rejält i form. Bra sätt att få upp/igång kroppen.
  Ett annat sätt kort stenhårda pass, typ BigMollo :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del brukar mycket träning på kort tid ge resultat. När vi var på Mallis förra våren körde jag 30 timmar på 9 dagar (i rad), bra för formen.

   Att variera mängd och stenhårt brukar också vara ett framgångskoncept.

   Längre fram i vår får vi se hur det går med mina teorier.

   Radera