onsdag 12 februari 2014

125 minuter & 12x2 minutersintervaller

På tisdagen försökte jag åter optimera tiden genom att denna gång lägga in min cykling i samband med sprinten på OS. För att det skulle gå blev det en långlunch på drygt två timmar och lite extraarbete under kvällen istället för att kompensera för den missade arbetstiden.

För övrigt var det extremt trevliga och spännande tävlingar. Vad gäller själva OS-finalen för herrarna var den helt sjuk. Jag har aldrig sett något liknande, och då har jag ända följt det mesta av sport under extremt många år.

Det blev två riktigt bra timmar och cyklingen under tiden var också bra.

Det finns som ni säkert vet de som hävdar att man ska köra lugnt 80% av träningstiden och hårt 20% av tiden. Att köra tröskelträning är i detta sammanhang inte "rätt".

Sedan finns det teorier som säger att tröskelträning är "the shit" och andra som säger att sweetspot är det mest tidseffektiva. Sedan finns det ytterligare en mängd teorier. Dessutom säger de flesta att det dessutom är så att vad som är effektivast beror på varje individs förutsättningar.

Hur som helst. Vad man än tror på har jag idag kört ett 80-20 pass. Ja, jag vet. Man menar inte att varje pass ska innehålla 80-20 om man tror på detta upplägg. Jag ville bara få till en liten twist i skrivningen. Däremot tror jag att lugn distansträning gärna kan kryddas med lite intervaller vid jämna eller ojämna tillfällen.

Under detta träningspass körde jag helt enkelt 8 minuter lugn cykling kring 200 watt och därefter 2 minuter på 340-350 watt.

Jag lade pulsen på ca 70-75% av maxpuls under distansintensiteten mellan intervallerna. Vid slutet av varje intervall låg pulsen på ca 90% och som högst under träningen låg pulsen på 92% av maxpuls.
 Jag fortsatte på detta sätt hela träningen, och precis som tidigare OS-dagar pågick träningen lika länge som tävlingen jag tittade på.

Kanske tycker du det är oseriöst att bestämma längden på träningen på detta sätt, men jag kan berätta en hemlighet - Jag har innan räknat ut ungefär hur långa tävlingarna är och väljer tävlingar efter hur långa pass jag planerat. Det brukar som mest diffa med 10 minuter.

Under träningspasset blev det också några oplanerade fartökningar under distanstiden när det var som mest spännande i de olika loppen. Jag såg det denna gång och har sett det förr att intensiteten i cyklingen brukar börja skena när det blir allt för spännande på tv:n, och detta helt utan att jag tänker på det. Men överlag höll jag ändå en ganska jämn fart under hela träningens distansdelar.

Totalt blev det i dag 125 minuters träning varav distanstempo under 96 minuter och 24 minuter med intervaller. Avslutningsvis blev det 5 minuter för att skölja ur kroppen. Snittpulsen för hela träningen hamnade på 77%, och snittwatten var endast en bit över 230 då det gick så lugnt mellan intervallerna.

Intervallerna kändes bra och var kontrollerade. Jag kunde tryckt hårdare, men det tog ändå bra och var förhoppningsvis lämpligt utifrån att jag försöker få ihop bra med träningstid denna och nästa vecka.
 

4 kommentarer:

 1. Bra kört! Jag tror dina intervaller är bra grejer för att höja din uthållighetströskel ja
  även VO2max får sig nog också en körare med detta pass. Men framför allt flyttar du fram uthållighetsttröskeln. Tyder på styrka att köra detta i 2 timmar. Inget man snyter ur näsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. Ja, uthållighetströskeln är viktig på långa landsvägslopp. VO2max är också något som behöver utvecklas.

   Radera
 2. Vilket monsterpass. Stabilt.

  Förövrigt så har vi nu tillgång till tv3 på kontoret nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det.

   Det låter bra att chefen satt ner foten, nu i OS-tider...

   Radera