tisdag 11 februari 2014

Att få ihop vardagen - Inte lätt

Alla OS borde ligga i en helt annan tidszon än vad vi har här. Det vore så mycket bättre för oss sportnördar.

Med andra sändningstider skulle det vara mycket lättare att hinna med allt som ska ske under vardagen och samtidigt kunna se det mesta av OS-tävlingarna. Nästa vinter-OS blir det bestämt bättre.

Nu när tävlingarna är i Sotji och det endast är 3 timmar före oss, blir det en stor utmaning att få ihop sin verklighet under denna och nästa vecka. Men det är bara att göra det bästa av situationen.

Hur gör jag egentligen för att hinna med ett hektiskt arbete, familjen, en vilja att träna ordentligt och se allt spännande på OS? Det handlar om planering och en planering som gjordes för flera månader sedan.

Genom att för länge sedan prickat in det jag absolut inte vill missa på OS och så långt som möjligt undvika möten och andra arbetsuppgifter på den tiden har jag skapat en utgångspunkt. Därefter ser jag till att lägga lunchen under denna tid och tar en extra lång lunch. I och med att jag då måste arbeta igen tiden kvällstid lägger jag även träningen under OS-sändningen. Då "tjänar" jag några timmar som gör att jag inte tränar på kvällen och då kan ägna den tiden åt familjen och åt det arbete som "missats" under dagen.

Med detta upplägg tar alltså träningen under denna vecka ingen "extra" tid samtidigt som jag förhoppningsvis får ihop mycket bra cykling.

Självklart fungerar inte detta varje dag, och jag är mycket uppbokad av möten etc - men det är detta jag strävar mot.
Så här kan det se ut när vardagen inte känns hanterbar och stressen tagit över. Helt klart något jag vill undvika.
Lyckas jag kan jag då få ihop bra med träning, hinna se OS och hinna med övrigt hemma. Det som blir den stora skillnaden är att jag under dessa två veckor försöker att "bara" arbeta 40 timmar/vecka och inte som i vanliga fall bra många fler timmar.

Bortser vi från OS är det självklart alltid en utmaning att hantera sin livssituation, inte bara för mig utan för väldigt många människor. Framför allt kräver livet mycket planering. Hos oss har Melvin många aktiviteter, Katten gillar att träna och samtidigt är det mycket kring Tova som tar tid och kraft. Allt detta gör inte utmaningen mindre att hinna med allt jag vill kring familj, träning, arbete och andra viktiga saker.

Samtidigt är det ju så att investerar du tiden rätt och i rätt saker så är det väldigt många aktiviteter som ger energi och kraft. Exempelvis är det så att rör jag på mig och tränar bra orkar jag med mycket mer av andra aktiviteter, mår bättre och blir på bättre humör.

Sammantaget är det hektiskt, men jag trivs med hektiskt så länge det går att hantera.

6 kommentarer:

 1. Så rätt så Tomas! Din träning ger dig kraft att orka med allt det andra. Du gör det bra som får ihop så många aktiviteter tänkte jag när jag läste ovanstående blogg... Själv har jag ju all tid i världen jag, bara middagsplaneringen i stort sett som kräver nått men det är ju peanuts jämfört med alla moment du räknar upp ;-) Nu har ju yngsta dottern flyttat hem men hon är ju vuxen så det är inga problem. Hon är van att se farsgubben på trainern i garaget när hon kommer hem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man gör sitt yttersta för att vara planerad och därmed kunna skapa kraft till sig själv. Sedan får jag inte in lika mycket träning som du, men det är som du skriver ganska naturligt.

   Radera
 2. Vi har inte ens tv3 på kontoret. Rena katastrofen.

  Jag fick idag nytta av mitt viasat-abonnemang idag då jag steamade sprintfinalen och såg den på min iphone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då. Man kan ju undra vad ni har för chef på ert jobb.......

   Bra att allt blir mer och mer tillgängligt i telefoner etc. Det var hur som helst värt att se.

   Radera
 3. Skit i OS, sporten har tappat sin dragningskraft efter alla skandaler som varit och framtida skandaler som kommer, om du inte ser Curling förstås, där tror jag prestationshöjare är väldigt ovanligt.
  I övrigt känner jag igen mig helt klart, men hetsar inte upp mig för stressen över att träna så där som man gjorde för några år sedan. Det blir vad det blir helt enkelt. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det tveksamma idrottare, men jag inbillar mig att sporten blir allt renare. Framför allt grundar jag det på att det inte på samma sätt finns idrottare som är helt överlägsna och alltid vinner. För övrigt tittar jag även på curling. Rolig sport, åtminstone i OS. Nej, jag är inte heller stressad över träningen, men det är en utmaning att få ihop.

   Radera