fredag 25 december 2015

Test: Utvecklat Aerobiskt system - Hur ser det ut för dig?

Jag har under många år haft en känsla av att jag bli starkare ju längre en arbetsinsats håller på. Eller ska vi kanske säga att jag i relation till andra oftast tappar mindre kraft ju längre vi cyklar.

Mycket av min träning har också legat mot att bli uthållig. Jag har dock på senare år arbetat på att bli starkare och få ett högre max.

I somras när jag körde i Sverigecupen och i SM insåg jag att det fortfarande finns en hel del att arbeta med när det gäller kunna trycka många watt under kort tid. Detta har lett fram till att jag markant lagt om träningen under denna försäsong och satsar mycket mer på intervaller och då bland annat på Vo2Max.

Det känns samtidigt viktigt att inte tappa den aeroba kapaciteten och därmed den fina uthållighet jag haft. Därför försöker jag även få till längre lugna pass och framför allt ligger träningen på en lugnare nivå än tidigare när jag inte kör intervaller.

Jag kör alltså både hårdare och lugnare denna försäsong. Mer tid kring distansintensitet och MAF och mer tid på 90% av maxpuls eller mer. Mindre tid på övriga nivåer. Sedan är också tanken om att komma upp lite i totalmängd.

Mina utlandsresor hjälper också till då det blir många timmar alla dagar.

Men hur går det då? Ja, det finns teorier om hur vi kan mäta den aeroba kapaciteten. Ett sätt är att köra MAF-testet (Maximum Aerobic Function). Med andra ord att lägga sig på en intensitet på 180 pulsslag minus din ålder. Du får då en utgångspunkt för träningen. Sedan modifierar du den siffran med utgångspunkt från nedanstående:
  • Om du återhämtar dig från allvarligare sjukdom som tex hjärtsjukdomar, högt blodtryck, operationer eller sjukhusvistelse eller om du regelbundet äter mediciner så dra bort 10 pulsslag.
  • Om du inte har tränat tidigare eller endast tränat kortare perioder, eller om du inte når några framgångar med din träning, eller om du flera gånger per år blir förkyld eller får influensa, eller har allergier, tar du bort fem pulsslag.
  • Om tränat regelbundet (minst 4 gånger per vecka) i två år utan några av problemen listade under punkt a – b så behåller du talet (180 – ålder) som det är.
  • Om du tävlat i mer än två utan några av problemen som listats ovan och nått bättre resultat utan att få några skador så kan du lägga till 5 pulsslag.
Jag har kört både lite träning och några test på slutet i denna intensitet, och jag känner att mina wattal är bättre än jag väntat.

Det finns också teorier om att kolla hur väl utvecklat det aeroba systemet är genom att bestämma en intensitet som du håller i två timmar. Intensiteten ska alltså vara oförändrad och inom den aeroba intensiteten. Om din snittpuls timme två max ökat fem slag i relation till timme ett är ditt aeroba system väl utvecklat och fokus kan ligga än mer på intervallträning mm.

Jag har även testat detta och bestämde mig för att lägga mig på 225 watt. Det gav 132 i snittpuls första timmen och och 134 i snittpuls andra timmen. Det var en väldigt låg pulsdrivning och gav enligt teorin ovan ett resultat av att mitt aeroba system ligger rätt.

Hur tänker du kring dessa tester? Är det något du kör? Något du tror på? Har du andra sätt att mäta din aeroba kapacitet?

Träning? Ja, här är det vila. I stället satsar vi på att bygga upp kolhydratnivåerna till oanade nivåer både i dag, i morgon och på annandagen. Detta görs genom träningsläger på olika orter i dagarna tre. Efter dessa tre dagar bör min redan höga kapacitet att hetsäta, ytterligare ha förfinats. Denna del hoppas jag dock träna mindre framöver.

På annandagen är planen att återgå till träning igen, om inte bacillen som åter är hos Melvin tagit över mig. Jag har redan vissa känningar, men skulle i dag vara träningsbar. Jag tycker vi bestämmer att förkylningarna håller sig borta några år eller så...

4 kommentarer:

  1. Tror du är rätt på det Tomas vad gäller tänket och strategin kring träningszoner och grattis till grymt 2 timmarstest. Jag använde MAF metoden som dominerande träning 2011-2014 och gör det gärna fortfarande. Oerhört skonsamt mot kropp och psyke att sällan eller aldrig köra slut på sig. Det går också att cykla fortare och fortare med MAF puls och när man fått upp aerobiska nivån ordentligt får man ta i bra för att hå över i puls. Kör 30 minuters test kontinuerligt med MAF för att checka utveckling. Stagnerar du vila om känlan är att det behövs, alt lägg till lite intervaller i högre pulszon. Blir du kontinuerligt bättre bara fortsätt med MAF som bas enligt tesen träna så lite som behövs så länge du når förbättring. Kör hårt! Med vänlig hälsning, Jonas Bohr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Ja, helt klart ligger det nog en hel del i det du säger, och du har ju visat i praktiken att det är framgångsrikt. Jag jobbar vidare, och med tålamod.

      Radera
  2. Det känns som MAF-modellen sammanfaller väl med den hårt polariserade träningsmodell som många konditionsidrottare på elitnivå följer. Dvs antingen hårda intervallpass straxunder/på/över LT2 (dvs anaeroba tröskeln, OBLA, mm) eller långa lugna distanspass straxunder/på/straxöver LT1 (aeroba tröskeln). Ett välplanerat polariserat program kommer per automatik att innehålla många timmar (lugn distans) eftersom antalet hårda pass i veckan blir begränsat med pga den återhämtning som krävs efter intervallerna. Med andra ord så spenderas det väldigt lite tid i mellanmjölszon 3 (halvhård "ut och mata på"-träning) i ett sådant program.

    Jag skulle nog tro att MAF-pulsen (180-...) duger utmärkt som en approximation av LT1 med en liten reservation för grenspecifika variationer. För uppföljning av träningsprogress och träningsintensitet så tror jag att CP30-test (LT2-effekt, LT2-puls) och CP6-test (VO2max-effekt, VO2-max-puls) är ovärderliga tester man kan göra själv utan tillgång till labb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta tankar. Var även in och tittade på din blogg för lite komplettering. Tar med mig detta i min fortsatta träning.

      Radera